Човекът на Божков екстрадиран, не се връща сам

Той ще бъде конвоиран до арест на територията на България, съобщи Сийка Милева

Човекът на Божков екстрадиран, не се връща сам | StandartNews.com

Дясната ръка на Васил Божков – Георги Попов, е екстрадиран, а не се връща по свое желание, както обяви във фейсбук Божков снощи.

ВИЖ ОЩЕ: Божков съди България в Страсбург

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че Обединените арабски емирства екстрадират Попов, съобщи бТВ.

„Още на 5 май тази година се получи писмо с особена важност от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ чрез Интерпол - Абу Даби. В това писмо се сочи, че съдебните власти на Обединените арабски емирства са допуснали екстрадицията на Георги Попов. Екстрадицията бе по молба на главния прокурор на България“, обясни Милева.

ВИЖ ОЩЕ: Най-близкият до Божков се прибира

Тя припомни, че Георги Попов бе обявен за международно издирване във връзка с участието му в организирана престъпна група, ръководена от Васил Божков и с участието на длъжностни лица. Групата е създадена с цел извършването на тежки умишлени престъпления – изнудване, принуда, подкупи на длъжностни лица, търговия с влияние и длъжностни престъпления.

"В изпратеното писмо е посочено още, че лицето е задържано и българските власти следва в 15-дневен срок да извършат фактическото приемане по изготвен за това план от Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието. Предложеният план за предаването на лицето беше приет и от властите на Обединените арабски емирства", поясни още говорителят на главния прокурор.

Тази сутрин обвиняемият Георги Попов е предаден на служители на Главна дирекция „Охрана“, на които е възложено да го придружават в полета от Дубай за България.

На Попов е издаден временен паспорт. Той ще бъде конвоиран до арест на територията на страната, информира Сийка Милева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай