Четири царски имота чакат решение в съда

Четири царски имота чакат решение в съда | StandartNews.com

Процесът за хижа "Саръгьол" е на финалната права

3000 страници е делото за резиденция "Врана"

Четири имота на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза може да бъдат върнати на държавата. В момента за тях вървят съдебни дела, чийто изход не е ясен. Темата за спора между държавата и царя стана актуална, след като в петък стана ясно, че Софийският окръжен съд е постановил резиденцията "Царска Бистрица" да бъде върната на държавата от Симеон и сестра му. Двамата трябва да платят и общо към 400 000 лв., ако решението влезе в сила.

Това обаче е само поредният рунд от съдебната сага за царските имоти. Казусът за хижа "Саръгьол", резиденция "Ситняково" и 66 гори в община Самоков ще се решава в Софийския окръжен съд. Делото за резиденция "Врана" е в Софийския градски съд. До момента единствената спечелена битка от държавата срещу царската фамилия е тази за двореца "Кричим".
 

Симеон Сакскобургготски и сестра му княгиня Мария Луиза най-вероятно ще обжалват решението на Софийския окръжен съд за "Царска Бистрица". Това се разбира от разпространено в неделя съобщение на пресслужбата на царското семейство съобщи bTV. В него се посочва, че макар новината вече да е изтекла в публичното пространство, адвокатите на семейството все още не разполагат с решението на съда.

През 2010 г. Народното събрание наложи мораториум върху ползването на царските имоти до окончателното решение за собствеността им. Заради решението на парламента Симеон Сакскобургготски заведе дело срещу България в съда в Страсбург.

От царската фамилия продължават да твърдят, че именията "Саръгьол", "Врана" и "Ситняково", както и спорните гори в Рила, са техни. На 28 април т.г. Софийският окръжен съд за десети път заседава по процеса за "Саръгьол".

Магистратите приеха, че всички доказателства са събрани и дадоха срок на държавата, представлявана от юристите на регионалното министерство и на защитата на фамилията Сакскобургготски, да представят писмените си пледоарии. Делото е обявено за решаване. Другите две дела - за резиденция "Ситняково" и горите, ще продължат през септември. И при тях държавата претендира за обезщетения за ползването им.

Сакскобургготски получи "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Саръгьол" през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ. Тогавашният областен управител Олимпи Кътев ги деактува и те от държавна се превърнаха в частна собственост. Дворецът "Врана" пък бе върнат на Сакскобургготски от Стефан Софиянски, който по това време беше кмет на София.

Централната сграда на имението "Саръгьол" има 14 стаи, кухня и столова с обща застроена площ от 454 кв. метра. На територията му се намира и друга сграда, конюшна и караулно помещение. В този спор държавата се опитва да получи парично обезщетение за ползването без основание на имота в размер на 30 хил. лв. В исковата молба на регионалното министерство се твърди, че сградите в "Саръгьол"

са ползвани от царете Фердинанд I и Борис III

но са изградени в периода 1904-1914-а и са поддържани със средства на държавния бюджет от Интендантството. Според юристите на министерството Интендантството е държавно учреждение, натоварено да управлява имуществото, предоставено за издръжка на българския монарх и на царския двор.

Адвокатите на царската фамилия пък твърдят, че царят, а не държавата е собственик на имотите, защото ги е наследил от баща си Борис III. Според защитниците на фамилията сградите били построени от цар Фердинанд и били негови до абдикацията му на 3 октомври 1918-а. След това са прехвърлени във владение на цар Борис III. След смъртта му те са ползвани от съпругата му царица Йоана. Владението им продължило до 16 септември 1946-а, когато семейството е експулсирано от страната, а имотите са национализирани.

В края на април за осми път беше отложен процесът за "Ситняково". Причините - неясна и непълна техническа и оценителна експертиза на имота. Искът на държавата е за собствеността на имението, в което влизат дворец, постройки за свитата и за прислугата с обща площ от 580 кв. м, караулно помещение от 199 кв. м и кухня от 81 кв. м, които се намират на площ от 20 368 кв. м. Държавата настоява да получи и обезщетение от 70 014 лв. за добивите от имотите и входна такса за посещенията на двореца, както и за ползването му.

По делото "Врана", което се гледа в Софийския градски съд, държавата опитва да си върне от царските наследници имението, в което влизат централна сграда от 2013 кв.м, горска къща, оранжерии и 992 дка поземлен имот в местността. По това дело Сакскобургготски настоява, ако съдът признае собствеността на държавата, той

да получи 1 580 000 лв. за подобренията, които е правил

в имота. Също и да получи правото да го владее, докато те не му бъдат платени. Материалите по делото са поне 3000 листа.

През 2011 г. държавата заведе и процес за 16 500 дка гори в Рила, който впоследствие бе отлаган 8 пъти, без изобщо да му се даде ход. Тези 16 500 дка са в общо 66 имота. Според запознати някои от тях са продадени на три фирми и е минимален шансът да бъдат върнати на държавата, дори да спечели съдебната битка за останалите. Горите бяха дадени на Сакскобургготски през 2002-2003 г. от поземлената комисия в Самоков, докато той беше министър-председател.

Държавата без претенции само за къщата в Баня

Къщата в град Баня е единственият имот на Симеон Сакскобургготски, към който държавата няма никакви претенции. Според архивите цар Борис III отива за първи път в с. Баня през 1925 г. Тогава той отсяда във вилата на своя приятел - фабриканта В. Багаров. Тогава царят се убеждава в лечебната сила и преимуществата на Карловските бани и решава да построи свой дом в селото. Земята, върху която е цар Борис строи вилата, е била закупена от местни земеделци, твърди официалният сайт на царското семейство kingsimeon.bg.

В началото на годината руски сайт за недвижими имоти обяви, че се продава къщата на царя в Баня и царската изба за 2,5 млн. евро. В сайта къщата е представена за царска резиденция със собствен минерален извор, архитектурен паметник, разгърнат върху 1000 квадратни метра площ със собствен парк с уникална растителност. Единственото общо между царската къща и царската изба е, че са съвсем близо една до друга, затова избата ползва безвъзмездно царския герб и една малка зала за дегустации в двора на къщата.

Управители на винпрома и близки до царското семейство обаче категорично заявиха, че царската изба и къща в Баня не се продават. Избата има 700 декара собствени лозя и обработва още 1000 декара по договори с частници и действащи кооперации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай