Четат присъдата на Прокопиев в 15.20

Приключиха изказванията на подсъдимите по делото EVN

Четат присъдата на Прокопиев в 15.20 | StandartNews.com

Приключиха изказванията на подсъдимите по делото EVN, съдебният състав се оттегли на заседание, като обяви, че ще прочете присъдите в 15.20 часа.

Подсъдими за продажбата през 2011 година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното дружество EVN са министрите в първото правителство на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателят на „Икономедия“ Иво Прокопиев и трима служители на дружеството „Булброкърс“, избрано за инвестиционен посредник при продажбата.

Според обвинителния акт Иво Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за пакета от акции в EVN, а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват „Булброкърс“.

Трайчо Трайков е на съд за безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределенителните дружества.

„Двама бивши министри вършат престъпления, и то от най-високата позиция на ръководител в държавата. Агенцията по приватизация е била превърната в пощенска кутия“, твърди наблюдаващият прокурор Емил Петров.

От продажбата хазната е била ощетена с над 20 млн. лева, са изчислили от прокуратурата.

В последните си думи през съдебния състав преди да бъде обявено решението на първата инстанция по делото, Прокопиев дръпна защитна реч, като заяви, че в пледоариите на прокуратурата имало неверни твърдения, които поставяли евроатлантическата ориентация на България.

Оплака се също за пореден път, че делото било натиск срещу медиите на кръга "Капитал", въпреки те изобщо не са засегнати в процеса. И отново изкара защитната теза, че бил съден за "изказване", въпреки че според представените по делото доказателства компанията му "Булброкърс" умишлено е манипулирала търга за продажбата на миноритарния дял в електроразпределителното дружество в полза на купувача EVN, занижавайки цените им.

Че са невинни очаквано пледираха и останалите подсъдими - Радослав Рачев, Любомир Евстатиев, Петър Василев, а също бившите министри на финансите и енергетиката, които се оказаха лично посочени от Прокопиев в първия кабинет на Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Дянков дори заяви, че работел в интерес на България.

Пред залата са сложени десетки камери, твърди се, че Прокопиев дори е викнал журналисти от чужбина. Самият остана в залата, а преди началото на заседанието е питал останалите подсъдими дали са съгласни при четенето на присъдата искат да има камери в залата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай