Благоевградски адвокати плашат с протести

Благоевградски адвокати плашат с протести | StandartNews.com

Адвокатите в Пиринския край стягат протести в началото на март. Те негодуват, че над 1 година парламентът отказва да разгледа проектозакона за адвокатурата.

„Ще предприемем сериозни действия. В края на февруари имаме общо събрание на адвокатите от цялата страна и там ще обсъдим бъдещите протести. Предполагам, че колегите ще подкрепят идеята, но дори и да откажат, то адвокатската гилдия в Благоевградска област ще започне протести", заяви Иван Чолаков, председател на Адвокатската колегия в Благоевград.

Първоначално са готови да спрат обслужването на гражданите от страна на служебните защитници. Ако тази мярка не проработи, то адвокатите поетапно ще отказват да влизат в съдебна зала по наказателни дела.

Според тях причина за протакането от страна на депутатите е, че промените в закона ще разрушат монопола от страна на частните съдебни изпълнители и нотариусите.

„Знаем, че те имат силни лобита в парламента, а законопроектът за адвокатурата не работи в техен интерес", смятат адвокати от Благоевград. Те са категорични, че предложените промени ще донесат повече права на гражданите чрез техните адвокати, освен това ще въведат ясни правила и отговорност в осигуряването на правни услуги. Защото сега част от тези услуги се извършват от лица с неюридическо образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай