80 бона заплата в HelpKarma. Прокуратурата се зае

Обвинителите започнаха проверка

80 бона заплата в HelpKarma. Прокуратурата се зае | StandartNews.com

Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с материал, излъчен в ефира на бТВ за служители на фондация „HelpKarma“, взимащи високи месечни възнаграждения от дарения, съобщиха от обвинението.

От материала става ясно, че служителите на фондацията, чиято основна дейност е събиране на средства от дарители за лечение на деца и възрастни с тежки заболявания, взимат сериозни месечни възнаграждения, възлизащи на 19 000 лева, 40 000 лева и дори 80 000 лева на месец.

Фондацията се занимава предимно с подпомагане на деца, които имат спешна нужда от средства за лечение, като към момента има множество активни каузи, по които се събират пари.

От сайта на платформата за дарения обаче не ставало ясно в детайли за какво се харчат парите на дарителите. Според материала излъчен в телевизията, начисляваната за заплата сума само на техническия директор на „HelpKarma“ за период от 2 години и 4 месеца е над 775 000 лева, или средно почти 28 000 лева на месец.

Според журналистическия материал на бТВ, публичните отчети на фондацията за последните две години показват, че възнагражденията на служителите на фондацията през 2018 г. достигат до 8%, а през 2019 г. стигат до почти 9% от всички постъпили дарения.

По случая е възложена проверка, в хода на която ще се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и по кой текст от Наказателния кодекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай