20 жалби за злоупотреби с лични данни са постъпили в прокуратурата

20 жалби за злоупотреби с лични данни са постъпили в прокуратурата | StandartNews.com

София. До момента в прокуратурата са постъпили 20 жалби от граждани. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС, по повод жалби на граждани за злоупотреби с лични данните им данни, ползвани за подписките на партиите, внесени в ЦИК.

Омбудсманът Константин Пенчев е сред жалбоподателите, каза главният прокурор. Той обясни, че скоро ще провери дали и неговото име присъства в някой списък.

Главният прокурор отрече твърдението, че топката по случая е в ръцете на прокуратурата. "Топката има две страни на игрището – едната е чисто криминалната. При всички случаи по всяка от подадените жалби ще бъде извършвана проверка, защото проверката трябва да касае извършвано документно престъпление, ако такова е извършвано", каза Цацаров. "Прокуратурата няма и не може да има отношение към това дали дадена партия или коалиция е регистрирана законосъобразно", допълни той. "Това е проблем, който е от компетентността единствено и само на ЦИК", категоричен бе главният прокурор.

"Ясно е, че става дума за подписи, които са фалшифицирани, но в съответните подписки, особено големи подписки, с които са внасяни искания за регистрация, малко или много са сглобени явно от подписи, които са събирани на различни места", каза Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай