Златанова: Партньорството с ЕС е национален въпрос

Златанова: Партньорството с ЕС е национален въпрос | StandartNews.com

София. "Имаме сериозни проблеми с проектите във ВиК сектора по отношение на ДДС", каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, в отговор на въпрос от народния представител от ГЕРБ Томислав Дончев.

„Ако иска държавата да ги задвижи напред, трябва да доплати около 60 милиона евро, за да приведем апликационните форми. Въглищата трябва да бъдат поддържани с български средства. Този въпрос ще намери решение в следващия програмен период. Ако имате решение, аз съм отворена да го обсъдим", посочи Златанова. Тя подчерта, че досега усвояването на европейски средства във водния сектор е 11 %.

„Влизаме в хипотезата евентуално на държавна помощ, в хипотезата на услуги, които събират ДДС, които са във ВиК сектора. Съфинансирането ще бъде осигурено по начин, по който да не бъдем изненадвани с допълнителни суми, които да трябва да плащаме от държавния бюджет", каза още вицепремиерът.

Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев заяви: „Имаме три вида съфинансиране – първият е плоска ставка, ангажимент на държавата. Вторият е от страна на бенефициента според решението на управляващия орган. Третият вид е свързан с проектите, които генерират приходи. Подобен случай е в сектор железници, водния сектор". 

"Споразумението за партньорство с ЕС в периода 2014-2020 е национален въпрос", заяви Златанова в отговор на въпрос от народния представител от ДПС Алиосман Имамов..

„Споразумението е подготвено от няколко правителства и ще бъде изпълнявано от няколко правителства. Това го прави национален въпрос. Това не е партиен и политически въпрос. Много бих се радвала споразумението да бъде представено в парламента с участието на всички народни представители, за да може да имаме достатъчна степен на сигурност, че това е нашето българско споразумение, а не на едно или друго правителство", посочи вицепремиерът.

„Споразумението е изпратено за коментар. Очакваме до края на този месец реакцията на ЕК по този вариант на споразумението и след това ще можем да го представим на обсъждане в парламента", заяви Златанова.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов заяви, че договорът за партньорство на страните-членки в ЕС в периода 2014-2020 трябва да се обсъжда по-широко.

„Той ще се изпълнява от поне две правителства оттук нататък. Настояваме съдържанието на договора да бъде широко обсъдено. Ноември е крайният срок за подписване на договора. Сроковете са къси и са необходими бързи мерки в това отношение", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай