Жестът на Радев - защо точно сега?

Този въпрос си задават шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и цялата партия

Жестът на Радев - защо точно сега? | StandartNews.com

Защо точно сегашния момент е избрал Румен Радев, за да обяви, че снема доверието си от правителството? Този въпрос си задават от вчера в партия ГЕРБ и засега отговорите са само версии, става ясно от думите на шефката на парламентарната група Даниела Дариткова.

„Това е въпросът – защо точно сега? За нас това е необяснимото – защо избра точно този момент президента. Това анализираме в момента. Наистина може да се размишлява. От една страна вотът на недоверие не успя, имаме достатъчно парламентарно мнозинство. Тоест няма условия за парламентарна криза и неподкрепа на кабинета”, обясни тя.

„Аз слушах анонси от изказването на държавния глава. Запознала съм се с основните му упреци и не мога да приема нито един от тях. Смятам, че е преднамерено търсене на политическа криза. А условия за такава не съществуват, защото правителството е стабилно. Съвсем скоро го доказа провалилият се вот на недоверие на БСП“, заяви в интервю за Нова телевизия Даниела Дариткова.

„Днес коментарите ще бъдат основно около Конституцията. Тя трябва да се познава и да се цитира многократно. Президентът олицетворява единството на нацията според Конституцията. Според Член 1 цялата власт произтича от народа и никоя личност не може да присвоява упражняването на народния суверенитет”, смята тя.

„В рамките на три години управление на този кабинет никога не сме усещали подкрепа от президента. Такава не е имало и за парламента. Имаме 19 пъти вето, наложено на законите. Факт е, че в последните шест месеца няма такова. Все пак, макар и не официално заявено, неподкрепата на президента е била факт, което не ни  е пречило да реализираме нашата програма”, каза Дариткова.

 „Нещата за България се развиват добре – ние сме на прага на встъпване в чакалнята на еврозоната. Нещо, което говори за икономическа и финансова стабилност на страната. Ако всички партии имат консенсус, очаква се държавният глава също да бъде въвлечен в тази идея.  Би следвало той да бъде в подкрепа на това усилие на България. Разтроена съм от некомпетентното му изказване – няма нищо, което е прокарано тихомълком. Има ясни преговори с Европейската централна банка”, категорична бе Дариткова.

„Имаше създадено известно напрежение, по повод на едни предложения, които се изясни, че са във връзка с необходими промени в закона. Това приключи с едно решение на Народното събрание, което беше прието от почти всички парламентарни групи. Президентът трябва да се е запознал с него”, добави тя.

„Ние разсъждаваме защо точно сега президентът насочи своето недоверие към правителството. Не знам кой ще е следващият. Правителството е излъчено от парламента. Дали той е изрази недоверие към него или към българските граждани, изразили подкрепа към това управляващите партии.  Темата за доверието е много сериозна. Президентската институция предполага, че трябва да заслужиш доверието на целия народ, не само на тези, които са те избрали. Това би увенчало един успешен президентски мандат. В случая виждаме ясно разграничаване на позицията „Който е с мен и ме последва, той защитава почтеността, всички останали са непочтени”. Тази част от изказването на президента най-много натъжи всички останали, които са подкрепили настоящето управление”, смята Дариткова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай