Жега в парламента! Лидерска среща за новите министри

Очаква се на 18 януари Народното събрание да стартира избора на нови конституционни съдии

Жега в парламента! Лидерска среща за новите министри | StandartNews.com

Жега в парламента. С лидерска среща се очаква да започне днес първото заседание на парламента след края на коледната пленарна ваканция. На нея ще се обсъждат ротацията на премиерите, смените на министри в кабинета и избора на регулатори. Очаква се на 18 януари Народното събрание да стартира избора на нови конституционни съдии, а срокът за номинации изтича днес.

Новият политически сезон ще донесе нов премиер и нов председател на парламента. Още днес се очаква да започнат разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за това как ще се случи ротацията.

През март Николай Денков трябва да подаде оставка и да предаде премиерското място на настоящия вицепремиер Мария Габриел. Не е изключено кабинетът да се сдобие и с още едно вице - Асен Василев. Това бе потвърдено вчера от Денков.

Предстои анализ и на работата на министрите, за да се реши кои ще бъдат сменени и кои ще запазят постовете си.

Макар че още при избора на Росен Желязков за председател на парламента като негов наследник се сочеше Никола Минчев от ПП-ДБ, през последните дни стана ясно, че поста най-вероятно ще заеме Атанас Атанасов. Минчев ще е водач на листата на „Промяната” за европарламента.

Заседанието на парламента трябва да бъде открито точно в 9 ч., но очертаващият се динамичен политически ден ще започне още по-рано. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че за 8.30 ч. е насрочена среща между него и лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. По думите му те ще обсъждат евентуални смени на министри при ротацията на Николай Денков с Мария Габриел в началото на март, номинациите на парламента за двама нови съдии в Конституционния съд и предстоящите назначения в държавните регулатори.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай