Зеленогорски влиза в битката за президент

Зеленогорски влиза в битката за президент | StandartNews.com

Радан събра под 1,3% в проучване на реформаторите, ДСБ натиска за Екатерина Михайлова

Волейболният ас Пламен Константинов и учителят Теодосий са сред номинациите на десните

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Найден Зеленогорски е най-харесван от избирателите сред реформаторите. Това показва социологическо проучване за електоралните нагласи за евентуални президентски номинации, научи "Стандарт".

Зеленогорски е с най-висок резултат, като 8,6% са дали подкрепа за него. Лидерът на ДСБ Радан Кънев е получил под 1,3% доверие.

Данните са получени малко преди тъмносиният политик да оповести, че ще застане зад втори мандат на настоящия държавен глава Росен Плевнелиев. Източници от средите на РБ твърдят, че именно социологическият сондаж стреснал Кънев и той предприел "злополучния" си ход, който доведе единствено до отказа на Плевнелиев изобщо да участва в повторна надпревара за "Дондуков" 2. Тествани са електоралните нагласи за около 15 имена.

Треньорът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов и учителят по физика от Казанлък Теодосий Теодориев са сред обсъжданите имена за кандидат-президент. Константинов бе сред учредителите на партия ДБГ с лидер Меглена Кунева. С двамата обаче не е говорено и те не са поемали ангажименти. Целта е да се провери общественото настроение. Най-висок обаче е резултатът на Зеленогорски.

Преговорите за общ кандидат на блока текат. След като стана ясно, че трите управляващи формации - ГЕРБ, РБ и ПФ, няма да издигнат общ претендент, в момента силите се прегрупират - ГЕРБ ще излезе със своя номинация, ПФ се договаря с "Атака" и по-малки националистически формации като например Съюза на патриотичните сили "Защита", националното сдружение на запасното войнство и Народно-демократичната партия, за обща кандидатура се стягат и в РБ. Усилията обаче се разбиват от т.нар. опозиционно крило, което засега не е представило свое предложение. В затворени Фейсбук групи обаче активисти усилено се опитват да наложат кандидатурата на бившата дясна ръка на Иван Костов - Екатерина Михайлова. Номинации получава и президентският съветник Кристиян Таков.

Източници на "Стандарт" обаче твърдят, че Кънев готви изненада и за своите - преди месец в телефонен разговор с Бойко Борисов е бил предложил да се обединят около номинацията на Симеон Сакскобургготски, но вече се е отказал и от тази идея. "Засега най-големи остават шансовете на Зеленогорски, тъй като той е консенсусна фигура и е еднакво приемлив за двата лагера в блока. Проблемът е, че бе лансиран пред медиите преди Радан да е казал своето "да". Остава и Найден да се съгласи", коментира депутат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай