Зеленогорски: Днес РБ ще обяви министрите, които предлага

Зеленогорски: Днес РБ ще обяви министрите, които предлага | StandartNews.com

София. Днес ще внесем предложенията на Реформаторския блок за министри и тогава ще ги обявим публично. Това заяви зам.-председателят на Движение България на Гражданите и депутат от Реформаторския блок Найден Зеленогорски в сутрешния блок на БНТ.

Зеленогорски не посочи имена и ресори, като подчерта, че такава е уговорката между преговарящите страни РБ и ГЕРБ. По думите му целта на предложенията е да се поеме отговорност за реформи, а не да се "търси работа за хората" и затова именно е важно изработването на програмната декларация, която окончателно стана факт вчера.

Според Зеленогорски блокът е в състояние да предложи подходящи кандидати за всяко министерство, но ще се съобрази с резултатите от изборите и ще има реалистичен брой конкретни предложения за конкретни постове. Той отговори утвърдително на въпроса на водещата дали е вярно, че техният брой ще бъде 5-6. Депутатът от РБ обаче посочи, че спекулациите в медиите от последните дни до голяма степен се разминават с истината.

На въпрос как гледа на предложението Радан Кънев да е премиер Зеленогорски посочи, че ако РБ е първа политическа сила или мандатът стигне до тях, то тогава те със сигурност ще предложат премиер и Кънев е една от възможностите. "Ние предпочитаме да си отвоюваме това сами и да не получаваме подаръци. Най-логично е първата политическа сила да си излъчи премиер", коментира той.

На въпрос дали някой от служебните министри може да запази поста си, Зеленогорски коментира, че сред тях има такива, които се справят безупречно с работата си, но е работа на мандатоносителя да предложи оставането им в новия кабинет.

Сред структурните промени в кабинета Зеленогорски посочи като необходими закриването на Министерството на инвестиционното проектиране, както и разделянето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на три. По думите му между ГЕРБ и РБ има съгласие и да двете неща да се случат. Той посочи като добра стъпка решението ГДБОП да излезе от ДАНС, както и създаването на стратегия за справянето с бедствията, както е разписано в програмната декларация.

Зеленогорски отрече самият той да има планове за изпълнителната власт. По думите му той ще бъде по полезен в парламента и като организационен секретар на ДБГ предвид местните избори догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай