„Зелените” няма да напускат Реформаторския блок

От партията уточниха, че не искат да се коалират с други формации

„Зелените” няма да напускат Реформаторския блок | StandartNews.com

София. „Зелените" няма да напуснат Реформаторския блок. Това стана ясно от съпредседателя на партията Борислав Сандов. Той уточни в сутрешния блок на бТВ, че той и неговите колеги не искат да се коалират с други формации за предизборна коалиция.

„Решението не е за категорично напускане. То е отправено към другите лидери, които напоследък говорят за коалиция. Онова, което ни обединява – оставката и платформата за демократизация, остава", обясни Сандов.

„Драматично е как български медии преписват от сайт, който е откровено проправителствен", каза още съпредседателят на „Зелените".
За евентуална коалиция с партиите от Реформаторския блок е необходимо решение на Националното събрание на „Зелените", каквото досега няма, добави Сандов.

„Поне на Европейските избори не можем да се явим заедно, защото сме от различни политически семейства", обясни той. „Зелените" попадат в левия политически сектор, а Реформаторския блок е принципно дясно обединение. Неговите лидери обявиха при създаването на блока, че това, което ги обединява със „Зелените", е искането за демократизация и демафиотизация.

„В десетки медийни участия и представители на „Зелените", и представители на други партии от блока (само аз 3-4 пъти) сме отчитали трудността да се явим заедно в коалиция за Европейски избори, както и факта, че „Зелените" никога не са вземали решение за участие в предизборен съюз". Това написа снощи лидерът на ДСБ Радан Кънев във Фейсбук.

„Аз лично винаги съм бил привърженик на коалиция между Демократи за силна България и „Зелените" и съм бил на мнение, че програмите ни са съвместими, със сериозни, но обосновани компромиси. При партньорите ни винаги е надделявало обратното мнение, т.е за самостоятелно явяване, което е обосновано, смело и достойно за уважение. Такава коалиция е винаги възможна и за в бъдеще, но и да я няма, не е трагедия", каза още Кънев.

„Важното е да останем от едната страна на барикадата, да запазим приятелството си и да следваме политиките, които сме подготвили заедно. А в това не се съмнявам", коментира лидерът на ДСБ.

Стандарт Нюз припомня, че в понеделник вечерта няколко медии обявиха, че „Зелените" са взели решение да напуснат Реформаторския блок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай