Завършваме Балкански поток до юли 2020 г.

Аванс от близо 250 млн. лева е платила държавната "Булгартрансгаз" за строителството на "Балкански поток"

Завършваме Балкански поток до юли 2020 г. | StandartNews.com

Газопроводът "Балкански поток" ще бъде завършен през първата половина на 2020 г. заради забавяне на обществената поръчка за строителството му. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова в интервю за БНТ.

Стремежът на нашето правителство, на премиера Борисов, е да дадем възможност и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, но за да се случи това, трябва да бъдат спазени всички европейски правила.

"Балкански поток" е алтернативният маршрут за доставка на руски газ вместо през Украйна - през Турция. Цената на проекта е над 2 млрд. лева, а капацитетът му - над 15 млрд. куб. метра.

Аванс от близо 250 млн. лева е платила държавната "Булгартрансгаз" за строителството на "Балкански поток", каза още Теменужка Петкова.

По думите на министъра има две опции за финансиране на газопровода - строителят "Аркад" да осигури заем или "Булгартрансгаз" да потърси финансиране след построяването на първите 308 км.

Енергийният министър коментира и подготовката на енергийните дружества за зимния сезон: „Хората трябва да бъдат спокойни, готовността на България за есенно-зимния сезон е добра.“

Един от приоритетите на страната и през следващата година ще остане защитата на въглищните ни централи. По думите на Петкова България е предложила на Брюксел план как да запази тези мощности до 2050 г.

„46% от електрическата енергия, която е нужна на страната се осигурява именно от тези централи, които работят на въглища, този процент през зимата достига до 60“, обясни тя.

За да поевтинее токът за бита и дребния бизнес, министерството ще започне преговори и с американските централи за отпадане на дългосрочните договори за изкупуване на ток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай