Четвъртък,

Гълъб Донев с новина за пенсиите. Засяга всички

От: СТАНДАРТ -
4372
Гълъб Донев с новина за пенсиите. Засяга всички
A
A
A

Първи коментар на премиера Гълъб Донев след страшния доклад на финансовото министерство, който прогнозира затягане на коланите.

Състоянието на финансите на държавата е стабилно. Няма опасност за валутния борд, няма опасност за курса лев-евро, няма опасност доходите и пенсиите да не се изплащат, заяви Гълъб Донев пред Нова тв.

„Няма опасност да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно. Повишаваме събираемостта, която за януари и февруари е с над милиард и 300 от тази на редовното правителство”, добави той.

Относно доклада на Финансовото министерство, министър-председателят каза: „Това е един нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година. В него няма нищо притеснително”, уточни Донев.

„Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното - финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство”, подчерта премиерът.

Във връзка с призивите за оставка на финансовия министър Росица Велкова, Донев обясни, че това не е въпрос, който стои на дневен ред. „Тя е един професионалист, компетентен, който много добре води финансите на държавата”, е мнението му.

С предложените от служебното правителство мерки, премиерът прогнозира, че в бюджета ще влязат около 6 млрд., които да покрият свръхдефицита, получен от „погрешните политики, приети от партиите в 47-ото и 48-ото Народно събрание”.

„Бих коментирал с насмешка некомпетентното изказване на Кирил Петков, че държавата не си събира данъците. Януари наистина има намаление на ДДС, но то идва от това, че държавата връща обратно начисленото ДДС на фирмите, които изнасят извън България. Това е заради многото износ. Ние имаме рекордна събираемост, но разходът е 2,3 млрд“, подчерта Донев.

Той потвърди, че е предвидено увеличение на пенсиите на юли, увеличение на минималната работна заплата и т.н. „Служебното правителство държи много добре финансовата стабилност на страната“, каза той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com