Сряда,

Защо "Сиела" иска 14 млн.? Говори шефът й

От: СТАНДАРТ -
Защо "Сиела" иска 14 млн.? Говори шефът й
A
A
A

Разяснения по пера на разходите за доставката на още 1500 машини за изборите направи шеэът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров пред премиера ген. Стефан Янев и екипа ум. Тодоров бе извикан на среща от служебния министър-председател, за да разбере каква е причината компанията да отказва да направи доставката на определените от ЦИК 6,5 млн. лв. "Сиела Норма" поиска 14 млн. лв. без ДДС.

"Представихме пред експерти в Министерския съвет много подробен разчет за всяко от перата на една бъдеща поръчка за машинно гласуване, за парламентарни избори, за частични местни избори, за избори в чужбина. Обяснихме кое налага всеки от тези разходи", заяви Тодоров след разговора си с Янев.

"Обяснихме и представихме какви са и цените на нашите чуждестранни партньори и най-вече наистина допълнителния доста голям разход за транспорт, който за съжаление се налага да бъде авиационен от Тайпе до Люксембург и от Люксембург до София, което значително оскъпява един традиционен морски превоз с контейнери", каза още Тодоров.

Той допълни, че оттук нататък експертите на Министерски съвет ще дадат предложение вероятно на ЦИК за евентуални промени или не, но "Сиела Норма" все още нямат отговор.

По думите му тяхната работа е свършена, защото са дали много разумно обяснение за всеки отделен разход във вид, в който обикновено компаниите не правят и не представят - по хора, по камиони, по ванове, по ролки, дори хартия за машините, флаш-памети, смарт-карти в най-възможно големия детайл в количества, единични цени и общи суми.

"Ние казахме, че е много важно решението да се случи до края на седмицата. Но това е нашата технологична страна, защото идва момент, когато и ние, и едва ли някой друг в света би могъл да свърши работата, така че този момент наближава много бързо, надяваме се да бъде разбрано", категоричен беше Тодоров.

Шефът на "Сиела Норма" повтори, че сумата е тази, която са обявили на ЦИК вчера - от порядъка на 14 милиона лв. без ДДС за парламентарните избори, за частта в чужбина също и за частичните местни избори, които вероятно ще са в два тура.

"Половината от разходите са за логистика, техници на място, инсталации на машините, работа в склада, и може би другата половина е за производство на машини, транспорт на машини и дописване на софтуера за двата вида машини", обясни Тодоров.

Според него, ако до края на седмицата няма отговор, има голям риск да не могат да се справят независимо от цената.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички