Понеделник,

Защо решението за Кирил Петков е "неочаквано добро"?

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
Защо решението за Кирил Петков е "неочаквано добро"?
A
A
A

Подкрепа за решението на Конституционния съд (КС) за Кирил Петков, което е едно "неочаквано добро решение", изрази в интервю за бТВ проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер и преподавател по конституционно право.

По думите му съдът е устоял на опита за натиск.

КС обяви вчера за противоконституционен указа на президента Румен Радев, в частта, в която назначава Кирил Петков за служебен министър на икономиката. Причината – Петков не е имал само българско гражданство, както изисква действащата Конституция.

„Подобно на президента, вицепрезидента и депутатите така и министрите не могат да имат двойно гражданство. Тези хора ще се посветят на националната кауза, а гражданството е правно-политическа връзка на едно лице към държавата“, коментира Близнашки.

Според него КС се е произнесъл много пестеливо по казуса, а проблемът за гражданството в случая е проблем на лоялността.

„Кирил Петков подлежи на наказателна отговорност. Формалната предпоставка е подписана декларация с невярно съдържание. Всички са били наясно с двойното гражданство, но са смятали, че може да се преодолее това. Тази декларация се проверява задължително от екипа на президента, който назначава служебното правителство“, коментира още преподавателят по конституционно право.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички