Сряда,

Защо решението за Кирил Петков е "неочаквано добро"?

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
651
Защо решението за Кирил Петков е "неочаквано добро"?
A
A
A

Подкрепа за решението на Конституционния съд (КС) за Кирил Петков, което е едно "неочаквано добро решение", изрази в интервю за бТВ проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер и преподавател по конституционно право.

По думите му съдът е устоял на опита за натиск.

КС обяви вчера за противоконституционен указа на президента Румен Радев, в частта, в която назначава Кирил Петков за служебен министър на икономиката. Причината – Петков не е имал само българско гражданство, както изисква действащата Конституция.

„Подобно на президента, вицепрезидента и депутатите така и министрите не могат да имат двойно гражданство. Тези хора ще се посветят на националната кауза, а гражданството е правно-политическа връзка на едно лице към държавата“, коментира Близнашки.

Според него КС се е произнесъл много пестеливо по казуса, а проблемът за гражданството в случая е проблем на лоялността.

„Кирил Петков подлежи на наказателна отговорност. Формалната предпоставка е подписана декларация с невярно съдържание. Всички са били наясно с двойното гражданство, но са смятали, че може да се преодолее това. Тази декларация се проверява задължително от екипа на президента, който назначава служебното правителство“, коментира още преподавателят по конституционно право.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички