Защо е важно на кого Радев ще даде третия мандат? Говори политологът

Големият въпрос е следващият състав на НС да е в състояние да постигне съгласие около българския дневен ред, казва Антони Гълъбов

Защо е важно на кого Радев ще даде третия мандат? Говори политологът | StandartNews.com

"Третият мандат няма да бъде успешен. Но от него има значение възможността да преценим в каква посока вървят амбициите на Румен Радев от гледна точка на следващо управляващо мнозинство в следващо Народно събрание. Партията, която той ще избере, ще ни покаже на чие присъствие ще разчита Румен Радев във възможно следващо мнозинство в 48-то НС".

Това заяви пред Dir.bg политологът Антоний Гълъбов по повод връщане на неизпълнен мандата от "Продължаваме промяната" и подготовката за поредни предсрочни избори.  

Той анализира и знаците, които биха разкрили на коя партия президентът ще връчи третия мандат, тъй като е ясно, че втората политическа сила - ГЕРБ-СДС, ще го върне веднага. 

"Публичните консултации като че ли показаха, че има най-висока степен на взаимно разбиране между Румен Радев и "Има такъв народ". Днес чухме, че "Демократична България" направи много ясна заявка за това, че са готови да опитат да реализират третия мандат. Чухме вчера същото от БСП. Интригата, доколкото изобщо има интрига в това, е само коя ще бъде партията, която ще предпочете Радев, тъй като това ще ни покаже в каква посока ще работи както неговото служебно правителство, така и неговата амбиция да насочва следващо управляващо мнозинство", посочи Гълъбов. 

Според него големият въпрос е следващият състав на НС да е в състояние да постигне съгласие около българския дневен ред, тъй като проблемът на "Продължаваме промяната" и на тази управляваща коалиция бил, че "за 7 месеца отказаха да разпознаят дневния ред на българското общество и в този смисъл задълбочиха политическата криза". 

Политологът е на мнение, че Румен Радев ще се опита да окаже много сериозен натиск върху следващо управляващо мнозинство. "Той беше дълбоко разочарован от "Продължаваме промяната". Всъщност първите атаки на Радев срещу правителството дойдоха около 40-ия ден на кабинета. Разочарованието му не беше предизвикано от това, че правителството не се справя. Разочарованието на Румен Радев дойде от това, че правителството отказа да следва неговите насоки. В това отношение нямам никакво колебание, че както Румен Радев, така и съветниците му са убедени, че той е най-силната политическа фигура в момента и следователно трябва да моделира следващо управляващо мнозинство", смята Гълъбов. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай