Започват процедури за строителство на 72 км нови магистрали

Започват процедури за строителство на 72 км нови магистрали | StandartNews.com

Пазарджик. Стартираме тръжни процедури за строителство на 72 км нови магистрали. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Процедурите за пътните участъци на Лот 3 на АМ "Струма", които ще бъдат обявени в началото на есента и за участъка Калотина – п.в. "Храбърско" от АМ "София- Калотина", която бе обявена вчера, уточни министърът.

Строителството на 90 км нови пътни участъци, които включват двата Лота на АМ "Марица" и Лот 4 на АМ "Струма", ще приключат до края на годината, обясни Терзиева. "Работим усилено по реализацията на големите пътни обекти в страната, колкото и да твърдят някои бивши управляващи, че сме провалили проектите", добави тя. И уточни, че до края на годината трябва да приключи строителството на АМ "Марица". Тя припомни, че преди година е заварила замразено строителството от 10 месеца.

Днес започва обществена поръчка за избор на изпълнител на рехабилитацията на над 7 километра от второкласния път между автомагистрала АМ "Тракия" и Пазарджик, както и за изграждане на първия етап от Западния обход на Пазарджик, каза министърът в Пазарджик. Индикативната стойност на поръчката е над 15 млн.лв.с ДДС. Обходът е изключително важен за безопасността на движението и подобряване на градската среда, защото ще изведе транзитния трафик от града.

По повод проблемите с моста над река Луда Яна, Десислава Терзиева обясни, че са предприети мерки за максимално бързо изграждане на ново съоръжение. Председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков съобщи, че новото съоръжение е на стойност 2 млн. лв., а срокът за изграждането му е 3 месеца. Ще бъде създадена временна организация на движението, за да не се натоварват общинските пътища, увери той.

За област Пазарджик са осигурени над 17,3 млн. лв. по Публичната инвестиционна програма на правителството, каза още Терзиева. От тях над 11,5 млн. лв. се предоставят на общините за подобряване на общинската пътна мрежа, благоустрояване на жилищните квартали, водоснабдяване и ремонт на социална инфраструктура.

До края на годината трябва да стартира изграждането на язовир "Луда Яна" и пречиствателна станция за питейни води. Инвестицията от 52 млн. лв. е осигурена със заем от Световната банка и средства от държавния бюджет. Язовирът ще осигурява нормално водоснабдяване на близо 45 хиляди души от Панагюрище и селища от общините Пазарджик и Стрелча. Срокът за изпълнение е 2 години и половина, посочват още от МРР.

По-късно Десислава Терзиева посети Велинград, където откри модернизираната болница. Инвестицията от 3,5 млн. лв. е осигурена от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай