Започна заседанието на Народното събрание

Започна заседанието на Народното събрание | StandartNews.com

София. Заседанието на Народното събрание започна навреме с необходимия кворум. В дневния ред за днес фигурират три точки:

1. Избиране на министър-председател на Република България

2. Приемане на структура на Министерски съвет

3. Избиране на министерски съвет на Република България

Дневният ред бе одобрен от депутатите с 214 гласа "За", 12 "Против", 5 се въздържаха. 

Депутатите се съгласиха също с предложението на председателя на НС Цецка Цачева заседанието да се излъчва директно по националната телевизия и националното радио. 

Председателят на парламента изчете текста на указа на президента Росен Плевнелиев, с който съгласно конституционната процедура той предлага на Народното събрание да приеме предложената структура и състав на Министерски съвет с премиер Бойко Борисов.

Цветан Цветанов от ГЕРБ представи биографична справка на номинирания за министър-председател Бойко Борисов.

След това Борисов представи пред народните представители структурата и състава на предложения от него кабинет.

По думите му това е опит за проевропейско, реформаторско правителство за стабилна България. Бойко Борисов изреди трудностите пред управлението и проблемите в редица сектори на социално-икономическия живот. Той изтъкна, че извън този мандат днес е трябвало да се отива на избори и помоли всички да се съобразят с това.

"Посоката на развитие на страната ни следва европейския път и от това зависи развитието ни напред", категоричен бе Бойко Борисов. За да гарантира правителството стабилно развитие на страната, това зависи не само от двете партии в управляващата коалиция (ГЕРБ и Реформаторския блок) и двете формации, които декларираха, че подкрепят програмата му (Патриотичния фронт и АБВ), но и от опозицията, и от "всички нас". Борисов изчете основните точки в програмната декларация и коалиционното споразумение, подписани вчера. Той изтъкна, че в тези документи са залегнали много приоритети от програмите на ПФ и АБВ, с които ще работят заедно за излизане от кризата. 

Пълното изказване на Бойко Борисов четете ТУК.

Структурата на предложения от Бойко Борисов кабинет включва министър-председател, 4 заместник-министър-председатели и 18 министерства. Вижте пълния списък на всички министерства и номинирани за министри ТУК.

Номинираните за членове на Министерски съвет, които не са народни представители, бяха допуснати в пленарна зала по предложение на председателя на парламента Цецка Цачева с 216 гласа "За", 1 "Против" и 1 "Въздържал се". Те се запътиха към ложата за министри, но Цачева им обърна внимание, че по време на дебатите трябва да заемат места в залата.

След това бяха открити дебатите по предложената структура и състав на правителство, оглавено от Бойко Борисов.

На заседанието присъстват президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова, Негово Светейшество патриарх Неофит и висши духовници, посланици на редица европейски страни, служебният премиер проф. Георги Близнашки и всички членове на служебния кабинет. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай