Започна комисия за полетите на Борисов

Започна комисия за полетите на Борисов | StandartNews.com

София. Създадоха временна анкетна комисия, която ще проверява ползването на правителствения „Авиоотряд 28" за периода август 2009 - март 2013 година. Тя ще инспектира кога, по какви дестинации, с каква цел, в какъв състав и с какви разходи са били ползвани въздухоплавателните средства на авиоотряда и Министерство на отбраната по време на управлението на Борисов. Вносители на проекта са депутатът Петър Курумбашев от ПГ на Коалиция за България и група народни представители.

За комисията гласуваха единодушно 206 народни представители. Тя ще бъде оглавена от Венцислав Лаков от ПГ на „Атака". Други членове на комисията ще бъдат Маргарита Николова от ПГ на „Атака", Антон Кутев и Жельо Бойчев от ПГ на Коалиция за България, от ПГ на ГЕРБ – Владислав Горанов и Ивайло Московски, от ПГ на ДПС – Йордан Цонев и Рамадан Аталай.

При обсъждане на проекта депутатът от ПГ на Коалиция за България Петър Мутафчиев обясни, че в предишния парламент неколкократно е искана информация на Министерски съвет за пътуване на първите български държавници и разходите, които са направили. „Имаше сериозни съмнения, че има нарушения в начина на ползване и правилника на правителствения отряд. Това съмнение се засили, когато и служебното правителство отново отказа да даде такава информация", каза Мутафчиев.

По-рано депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Ивайло Московски направи предложение за разширяване обхвата на проверката, за да стане ясно за ползването на правителствения самолет и по време на Тройната коалиция.

"Авиотряд 28" управлява правителствените Ербъс 319, фалкона, два вертолета МИ8, полицейски вертолет "Агуста 109", а в началото на мандата в експлоатация бе и ТУ 154.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай