Заков видя топката в полето на Москва

Русия трябва да реши - компромисът започва от уважението, каза министърът на отбраната в оставка

Заков видя топката в полето на Москва | StandartNews.com

“Има момент, в който като че ли чашата прелива и когато една дипломатически мисия не зачита достойнството на българския народ и държава, се стига до тези стъпки. С изгонването на руските дипломати ние открито казахме на Русия: чашата преля!”.

Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков. По думите му оттук нататък е важно да се търсят други варианти на дипломация между двете страни.

"За да се стигне до толкова крайна мярка, причините са комплексни - предполагам, че ДАНС има достатъчно данни за дейността на тези дипломати или технически служители на територията на България, има открито неуважение към България. Руското ръководство, когато разглежда дали да закрие мисията или не, трябва да вземе решение дали това трябва да бъде ръководителят на руската мисия в България и да изпрати човек, който ще се отнася с уважение към българския народ.

Основното решение в Москва, как да бъде представлявана Русия в България", допълни Драгомир Заков по БНТ.

В момента, по думите на Заков, "решението е в полето на Москва", но "те трябва да решат как да бъдат представлявани в България". Скамейката на руската дипломатическа служба е дълга. Според Драгомир Заков няма да се стигне до толкова крайна мярка, като Русия да скъса дипломатически отношения с България.

“Не знам дали правителството ще промени решението си за руските дипломати, но основното е, че от тук нататък Русия трябва да реши - компромисът започва от уважението. Трябва да има диалог в институциите, но ние трябва да запазим и достойнство като държава, която е взела решение за тяхното отзоваване”, каза той. 

 "Аз съм поканен от премиера като експерт по сигурността и отбраната. Ще продължа да правя това, което мога и правя за България."

Заков бе категоричен, че няма политически планове към момента и не са му предлагани места в листи за предстоящите предсрочни избори. "На България ѝ е необходима стабилност. Предсрочни избори преди зимата с евентуален продължителен служебен кабинет до пролетта, без парламент, би било пагубно за България, отбеляза военният министър.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай