Йовчев: Протестиращите нарушаваха закона на 12 ноември

Йовчев: Протестиращите нарушаваха закона на 12 ноември | StandartNews.com

София. Всички прояви на протестиращите на 12 ноември са били незаконни от първия до последния момент, заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, цитиран от БГНЕС. "Във всичките си действия на 12 ноември полицаите са предприели всичко необходимо, така че да не наранят протестиращите хора", смята Йовчев. 

"Всички прояви на протестиращите в този ден са незаконни от първия до последния момент, документирано е увреждане на собственост, възпрепятстване на работата на полицията, сблъсъци с полицията", коментира вътрешният министър. Действията на служителите са били само и единствено в посока на предотвратяване на възможността да бъдат наранени хора и да се увреди собственост, подчерта той. Йовчев помоли депутатите да съберат информация за това какво се случва в подобни случаи в други страни от ЕС и даде за пример Франция, където бяха арестувани над 70 души и беше употребена сила, след като беше освиркван президентът.

"Трябва да изразим благодарност към полицейските служители за това което са направили, защото към тях имаше много провокации", посочи министър Йовчев. "Не можем да оправдаваме действия, които са противозаконни с каквато и да е причина, полицейските служители защитават закона, всичко, което извършиха през този ден е достойно за уважение", каза още той и изрази задоволство от действията на служителите на МВР.

Министър Йовчев припомни пред депутатите случилото се на 12 ноември пред сградата на Народното събрание. На тази дата около 10.30 часа е блокирано движението по бул. "Цар Освободител" протестиращите са започнали да хвърлят яйца и домати и пиротехнически изделия по сградата на парламента, по-късно са блокирани бул. "Цар Освободител", ул. "Шипка", ул. "Париж" , възпрепятствано е движението по ул. "Раковски" и ул. "Московска". В 14.45 ч. при опит да излязат полицейски автомобили от охраняваната зона протестиращите са лягали пред тях, напомни Йовчев.

Около 19 часа, използвайки метални кофи за смет, протестиращите започнаха да избутват загражденията около сградата на Народното събрание, около 20.00 са разкъсани парапетите пред НС, а по служители на полицията са хвърляни павета и твърди предмети, един час по-късно отново има атака срещу полицейските служители с камъни и твърди предмети, а около 21.30 органите на реда са се опитали да изтласкат протестиращите към Софийския университет, към БАН и към ул. "Цар Иван Шишман", описа ситуацията Йовчев.

По време на тези свои действия протестиращите са били предупреждавани от полицията през цялото време, че с проявите си нарушават закона, каза още вътрешният министър. Той подчерта, че на следващия ден във връзка със противозаконните действия са задържани 23 лица, образувани са 4 досъдебни производства, 3 за хулиганство и 1 за увреждане собственост, наложени са 3 парични глоби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай