На живо: Опит за блокада и окупиране на парламента

На живо: Опит за блокада и окупиране на парламента | StandartNews.com

София. След напрегнат ден на протести около Народното събрание ситуацията вечерта се обостри.

Протестиращите успяха да разкъсат с кофи загражденията около парламента и се опитват да избутат и полицаите. Целта е блокада и окупация на парламента.

В 10,30 часа започна студентската окупация на парламента. Студентите се присъединиха към другите протестиращи, които искат оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Сутринта парламентът отново беше охраняван в широк периметър - включително зад "Александър Невски". При опити на протестиращите да преминат полицейските кордони се стигна до сблъсъци.

Междувременно студентите обявиха, че в сряда прекратяват блокадата на Ректората на Софийския университет и се местят пред парламента. В други факултети и университети обаче блокадите ще продължат.

По време на протестните действия днес до 19.30 ч. в полицията са задържани 12 души, съобщиха от пресцентъра на МВР. Един от задържаните е 24-годишен мъж, обявен за издирване във връзка с унищожаване на билбордове на телевизията на партия Атака. Две жени на 45 и 35 години са отведени в полицията и предстои да им бъдат наложени наказания по Указа за борба с дребното хулиганство. За двама мъже - на 45 и 57 години предстоят същите действия. Двама мъже - 27 и 52–годишен, са отведени в районното управление за хулиганство. Четири жени на възраст между 23 и 33 години и един мъж на 49 г. са отведени в полицията за неизпълнение на полицейско разпореждане, предстои да им бъдат съставени предупредителни протоколи.

Следим ситуацията на живо:

00.30 - Органите на реда изграждат нова, по-масивна "стена" от ограждения около парламента. Те са взети от концерти и са подсилени чрез метални скоби за по-голяма стабилност.

23.30 - Студентите в Софийския университет съобщиха, че няма да отменят окупацията на Ректората. Съобщението беше публикувано във Фейсбук: "След днешните извънредни събития в столицата: пребитите и арестувани студенти, искаме да информираме, че окупацията на Ректората на Софийския университет продължава. Това е наш дълг. Имаме вяра и сила. С оглед на кампанията по кандидатстване за стипендии, международни проекти и др. дейности, администрацията ще бъде допусната."

22.10 - Полицаите разчистиха площад "Народно събрание". Всички хора са избутани на кръстовището пред Ректората на Софийския университет над подлеза с метростанцията. 

21.45 - Площадът е разчистен. Протестиращите от страничните улици замерят полицаите с предмети.

21.30 – Полицията избута хората на площада пред парламента и разшири периметъра около Народното събрание. Така протестът се раздели, по-голямата част от хората биват изтласквани от полицаите по бул. „Цар Освободител" в посока Военния клуб.

20.50 - Жандармерията е разположила водно оръдие за справяне с безредици зад кордона. Полицаите предупреждават протестиращите с мегафони.

20.20 - Протестиращите отново щурмуваха парламента и отмъкнаха част от загражденията към кръстовището на Ректората. Полицаите ги изблъскаха, към тях отново полетяха пиратки.

20.10 - Полицаите арестуваха едно момче около 20-годишно, след като известно време го търсиха из тълпата.

20.00 - Пиратки и водни бомбички летят към парламента. Полицаите се опитаха да предупредят по мегафон хората да не проявяват агресия, но бяха заглушени с викове "Оставка!"

19.40 - Ситуацията постепенно се успокоява, протестът пред парламента продължава.

19.30 - Пред камерите някои от хората обясниха, че целта е влизане в парламента и окупация на сградата. Други твърдят, че действията им са символични.

19.20 - Протестиращите разкъсаха на няколко места загражденията около Народното събрание с кофи за боклук.

17.40 - След като всички депутати бяха изведени от сградата на парламента под охраната на плътен полицейски кордон, протестиращите отново се събират към площад "Народно събрание". За около половин час след като се стъмни осветлението не беше пуснато. В момента уличните лампи светят. В района има видимо над 1000 протестиращи, още продължават да пристигат. Полицейското присъствие е все така засилено.

ВИДЕО: Как изведоха депутатите по бул. "Цар Освободител"

 

16.35 - Няколко депутати от парламентарната група на ГЕРБ в момента разговарят с малка група протестиращи в близост до загражденията до задния вход на парламента. Сред депутатите са също Делян Добрев и Томислав Дончев. По техни думи те подкрепят протеста и са готови за контакти с протестиращите. Потвърдиха също, че всички депутати от БСП вече са напуснали сградата на Народното събрание.

15.55 - Депутати започнаха да напускат парламента през направения кордон на жълтите павета. Колите се отправиха в посока кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. "Раковски" при засилено полицейско присъствие. През цялото време сред протестиращите ги замерят с различни предмети - бутилки и балони, пълни с вода. По непотвърдени данни почти цялата парламентарна група на ДПС вече е напуснала сградата на Народното събрание. Съобщиха още, че в колите е имало и депутати от ГЕРБ.

По-рано днес партия ГЕРБ излезе с декларация, в която призовава депутатите в Народното събрание да предотвратят насилието и да прекратят погазването на демокрацията. Опозицията призовава премиера Пламен Орешарски да дойде в парламента и да подаде оставката на кабинета, за да се излезе "от тази тежка за страната ни ситуация с чест и мъдрост".

15.50 - Зад парламента - между храм-паметника "Св. Александър Невски" и църквата "Света София", няколко младежи с качулки отново се опитаха да пробият полицейския кордон. Част от протестиращите обаче успяха да ги издърпат назад, а след това седнаха на паважа със скандирания "Без агресия!".

15.30 - Засили се полицейското присъствие в района на площад "Народно събрание". По неясни причини органите на реда избутаха протестиращите от загражденията, в резултат на което се стигна до нови сблъсъсци между полиция и протестиращи. Присъстващите смятат, че полицаите опитват да направят кордон близо до централния вход, през който вероятно да се опитат да изведат депутатите по-късно. Парламентарното заседание по програма приключва в 16.00 ч.

15.01 - Четирима протестиращи са били задържани от полицията, като са били отведени в полицейски управления. Един човек е задържан, като за него бе обявено, че е бил обявен за общонационално издирване по досъдебно производство, разпознат в тълпата, и задържан.Той е заподозрян като участник в унищожаване на билбордове по бул. „Цариградско шосе, предадоха от пресцентъра на МВР.

Задържането му предизвика голямо недоволство сред протестиращите, защото те не са разбрали причината за това.

Полицаи се опитват да направят кордон към улица Московска, да за изведат депутатите от сградата на Народното събрание.

14.26 - Депутатите от Атака, които днес са били в парламента, са напуснали сградата. Народното събрание в момента продължава да е блокирано.

След почивката, която беше дадена заради искането на Томислав Дончев от ГЕРБ да бъде извикан представител на МВР, за да обясни ситуацията, никой от Атака не се е върнал в залата (почивката беше между 11:40 и около 12 часа).

"За мен най-важното е да не се допускат напрежение и инциденти в столицата", заяви Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, по повод протестите в столицата. "Призовавам протестиращите граждани да запазят мирния характер на протеста и реда в града, както и да не се поддават на провокации".

14.02 - Стигна се до нови сблъсъци между протестиращите и полицаите. Пред централния вход на Александър Невски баха поставени 4-5 пейки от протестиращите. Полициатя се опита да ги премахне, при което се стигна до удари върху студенти и възрастни хора. Хората започнаха да скандират "Не ви ли е срам" и "Без насилие".

13.45 - Ситуацията към този час е спокойна. Протестиращите скандират мирно. Няма нови сблъсъци с полицията.

13.22 - Полицията се опита да премахне предметите, с които протестиращите блокират движението, отново се стигна до леко напрежение между двете страни.

13.15 - Лека ескалация между полиция и протестиращи, след като част от протестиращите се опитаха да бутнат загражденията.

13.10 - От пресцентъра на Министерски съвет обявиха, че се отменя обявеното за днес заседание на Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, извършено в периода август 2009 - март 2013 г.

13.00 - ГЕРБ напусна парламентарната зала, тъй като бе отхвърлено предложението им заседанието да бъде прекъснато докато се изясни дали има насилие над протестиращите. Мая Манолова цитира данни на МВР, в които се казва, че насилие над протестиращите не е имало, Манолова каза още, че е имало опити за агресия и провокация спрямо полицейски служители, след което са били арестувани протестиращи.

12.55 - От всички страни на "Александър Невски" и пред парламента има кордон от служители на МВР и протестиращи. Откъм ул. "Раковски" се стигна отново до леки сблъсъци между полицията и протестиращите. Между кордона и "Александър Невски" и загражденията се появиха полицаи с щитове.

12.43 - Броят на полицаите се увеличава, но 30-40 служители на МВР пристигнаха пред парламента.

12.42 - По официални данни има отдведени хора, но не и арестувани.

12.39 - Протестиращите блокираха движението по "Цар Освободител" в посока кръстовището Раковска с кофи за боклук, заради слух, че депутатите ще минат оттам. Едно кошче бе запалено. "Оттук няма да мръднат", заканиха се протестиращите.

12.15 - "Ранобудните студенти" обявиха, че окупацията на Ректората на Софийския университет ще падне в сряда.

Част от протестиращите разказаха, че от полицията са биели с ключове в опит да отблъснат хората.

12.03 - След няколкото сблъсъци между полиция и протестиращи обстановката се успокои.

11.55 - От входа откъм "Оборище", където има отворено заграждение студенти се опитват да навлязат, а полицаите да ги избутат. Така са се образували две вериги – една от полицаи и друга от протестиращи. Затворено е движението по ул. "Оборище" между ул. "Г.С.Раковски" и бул. "Васил Левски" и ул. "11-ти август", както и по бул. "Цар Освободител" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С.Раковски".

11.50 - По-късно продължиха сблъсъците между полиция и протестиращите, които се опитват да пробият полицейската блокада. Има задържани от протестиращите.

11.40 - В следствие на сблъсъците между полиция и протестиращи имаше няколко пострадали. Минути след това дойде и линейка, която оказа помощ на ранено момче. Момчето разказа, че в мелето е било бутнато на земята и ритано.

11.30 - Близо час, след като студентите отидоха пред парламента се стигна сблъсъци с полицията. Множество полицаи се опитаха чрез кордон да препречат пътя на студентите, които са в района на "Александър Невски" към Народното събрание. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полиция. Полицаите се опитаха да обградят църквата от всички страни, за да не допуснат до нея и до парламента прииждащите от различни страни протестиращи. Студентите се опитаха да пробият кордона в посока паркинга, където са автомобилите на депутатите и това доведе до сблъсъците. За минути дойдоха голямо количество жандармеристи

10.30 - Студенти и други протестиращи окупираха сградата на Народното събрание. Около 700-800 човека са се разделили на групички, за да може да блокират всички входове на парламента. Около 10,30 часа както бе обявено студентите се присъединиха към протестиращите на площада пред НС. Преди да дойдат студентите пък две малки групички протестираха на северния вход и този откъм на "Александър Невски". Движението по „Цар Освободител" е блокирано, а на моменти към сградата на парламента летяха няколко домата. Полицейското присъствие е засилено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай