Йовчев: Оставката на правителството не е на дневен ред

Йовчев: Оставката на правителството не е на дневен ред | StandartNews.com

София. "Въпросът за оставка на правителството не стои на дневен ред", заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на пресконференция след заседание на Министерски съвет.

Причина за това е, че решенията, които са необходими, за да се посрещнат очакванията на хората, включително и тези, които протестират, са в програмата на кабинета, посочи министърът.

"Една прибързана оставка на правителството ще доведе до хаос в държавата. Трябва да се действа отговорно от всички институции в момента", заяви Йовчев.

Йовчев коментира и предстоящия избор на нов председател на ДАНС.

"При избора за председател на ДАНС ще бъдат спазени и ще бъдат извършени всички необходими съгласувателни процедури. Към момента се върви към търсене на подходяща кандидатура сред професионалните среди. След като бъдат обсъдени широко професионални кандидатури, публично ще бъдат предложени на обсъждане. Предполагам, че това ще стане бързо", добави Йовчев.

Вътрешният министър каза, че не намира връзка между неговата оставка и предното предложение за председател на ДАНС.

На въпрос за разследване на офшорки на Росен Плевнелиев, Йовчев каза: „Разследване може да започне спрямо всеки български гражданин, който няма имунитет, когато са налице достатъчно данни за това. В момента, в който някой подаде съответния сигнал или по друг начин се съберат достатъчно данни, би могло да започне разследване. Само на основата на твърдения и медийни изяви това едва ли би било възможно".

"С промени в правилника на ДАНС се създава нова специализирана дирекция в противодействие на организираната престъпност, която ще даде възможност служителите на ГДБОП да бъдат преназначени в структурата на ДАНС. Проектът за решение цели промяна в правилника на ДАНС. Мотивите за това са да се изпълнят изискванията на промените в Закона за ДАНС и трансформирането на ГДБОП към структурата на ДАНС", заяви Йовчев.

Функциите и функционалните задължения на новата дирекция изцяло ще покриват това, което ГДБОП е вършила към момента.

"Цялата трансформация на ГДБОП, преместването й от МВР към ДАНС няма да доведе до никакво разместване и до никаква промяна в условията на работа на служителите в ГДБОП", каза Йовчев. "Служителите ще запазят сградите, които ползват в момента, техническото оборудване, автомобилите, компютрите, информационните масиви и делата, които водят. Единствено ще бъде променена подчинеността на директора на ГДБОП от министъра на вътрешните работи към председателя на ДАНС", каза още Йовчев.

"Инструментариумът за ефективно противодействие на престъпността не е изграден. Основните инструменти на специалните служби и на полицейските структури са секретните сътрудници, СРС, които могат да прилагат, и делата от оперативен отчет и разследвания, които те провеждат. В момента състоянието е тежко. За МВР имаме по-малко от 1,5 сътрудници на оперативен работник и по-малко от 1,5 дела на оперативен работник", добави министърът. „За ГДБОП ситуацията е още по-тежка – имаме повече оперативни работници, отколкото сътрудници, и по-малко дела. Когато нямаме изграден инструментариум, не сме в състояние да организираме ефективно противодействие на престъпността. Част от мерките ще бъдат насочени в тази посока", каза още Цветлин Йовчев.

Той посочи, че това преместване към момента няма да бъде свързано с никакви разходи.

На въпрос как работи без заместник-министри, Йовчев каза: „Трудно към момента, но мога да ви уверя, че се справям и ще продължим това, което трябва да вършим. Имаме ясен план и ще го изпълняваме докрай".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай