Йовчев: Имаме сили за справяне с битовата престъпност

Йовчев: Имаме сили за справяне с битовата престъпност | StandartNews.com

София. "Имаме достатъчно сили, средства и желание, за да се справим с битовата престъпност". Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев от парламентарната трибуна. Той отговори на въпрос за разследване на убийството в село Баница, Врачанско и действията на Министерството на вътрешните работи за ограничаване на битовата престъпност в Северозападна България.

„Общите мерки, които прилагаме, са в няколко насоки – разпределение на силите, така че полицаят да е там, където има нужда от него, по-тясно сътрудничество с общините, с гражданското общество, въвеждане на извънщатни сътрудници. Надявам се в бързи срокове да намалил битовата престъпност в районите, където тя е с най-големи размери", обясни вицепремиерът. И уточни, че дирекциите разполагат с допълнителен човешки ресурс, както и гориво, за да се справят с проблема.

Вицепремиерът трябваше да отговори и на питане за това имала ли е полицията основание да задържа лица по време на окупацията на СУ „Св. Климент Охридски". „Във всичките си действия за опазване на обществения ред служителите са се водили от закона. До 27 януари 2014 г. СДВР не е постъпвал сигнал за възникване на такива обстоятелства, нито искане от ръководство на висшето учебно заведение", отговори министърът.

"Ръководството на СУ реагира бързо, бяха предприети такива действия и окупацията е свалена. В района около университета са изградени контролни пунктове, чрез които е осъществен режимът на пропускане", поясни вицепремиерът.

„В нощта на окупацията беше направен опит за провокация, като от името на проф. Илчев беше подадена молба за освобождаване на сградата. Така щеше да бъде развита тезата, че в България не се спазва автономията на висшите заведения и има полицейщина по отношение на университета, но имахме готовност и направихме всичко възможно, без това да се превърне във фарс и цирк", добави Цветлин Йовчев.

Мотивите за вота на недоверие са неоснователни е несериозни, каза Йовчев на брифинг в парламента. „На всички, които се интересуват от проблема с бежанците, стана ясно в какво състояние сме заварили системата, и какво трябваше да направим за един изключително кратък период от време. Абсолютно всички наши партньори, и в Европейската комисия, отчитат големия напредък, който България успя да постигне за един изключително кракът период от време. От тази гледна точка, този, който е проспал и в резултат на това проспиване, не е била създадена нужната организация и държавата не е имала капацитет да се справи с този проблем, да иска вот на недоверие, именно по този проблем, мисля, че е несериозно", каза министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай