Йотова: Време е за общи действия и мисъл за другия

Всякакви опити за пренаписване на историята и обслужване на политическа конюнктура са оскверняване на паметта на над 60-те милиона загубени човешки живота, сред които и на българи, каза вицепрезидентът

Йотова: Време е за общи действия и мисъл за другия | StandartNews.com

9 май не разделя. Днес не е време за самоцелно противопоставяне или за краткотрайни политически амбиции. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в свое послание за Деня на Европа – 9 май. И призова: „Време е за общи действия и мисъл за другия. С разум и хладнокръвие, а не със страх и егоизъм, ще се справим с днешните изпитания”.

Ето цялото послание на Илияна Йотова:

Днес отбелязваме 75 години от края на най-голямата катастрофа, която преживя човечеството на XX век. Преди 75 години Европа възкръсна от пепелищата на Втората световна война. 75 години по-късно – колкото един човешки живот, кадрите от изгорените градове и села не са само архив, а отговорност и съвест. Милионите жертви, несбъднат живот и прекършени съдби задължават в борбата срещу фашизма, в борбата за мир, за човешки права. Без героите от съветската армия, без решителните мъже и жени от Сталинград, Дюнкерк и Нормандия, победата не бе възможна, мечтаната Европа не бе осъществима. Фашизмът не е историческо понятие или клише, а опасност, която лесно може да зарази обществата. Неслучайно големият Умберто Еко ни даде 14 начина да го разпознаем около нас. Всякакви опити за пренаписване на историята и обслужване на политическа конюнктура са оскверняване на паметта на над 60-те милиона загубени човешки живота, сред които и на българи. Скланяме глави и помним!

Днес Европа чества 70 години от декларацията на Шуман – смела стъпка, която завеща мир, надежда и сигурност за хората на Стария континент. 70 години по-късно солидарността, подкрепата и помощта са подложени на изпитание. Финансовата и социалната криза, бежанският проблем, пандемията от COVID-19 са едни от най-сериозните стрес тестове за Европейския съюз и за ценностите, в които вярваха неговите архитекти, за неговата стабилност и единство. Дали ще издържим този тест зависи от всички нас. Досегашните кризи задълбочиха неравенствата и доказаха, че омразата и национализмът не са лек за никой проблем.

9 май не разделя. Днес не е време за самоцелно противопоставяне или за краткотрайни политически амбиции. Време е за общи действия и мисъл за другия. С разум и хладнокръвие, а не със страх и егоизъм, ще се справим с днешните изпитания.

Днес е ден за трезв размисъл за света, в който ще живеят децата ни.

Честит Ден на победата! Честит Ден на Европа!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай