Йотова припомни горчиви думи на Капитан Петко войвода

Аз и президентът Румен Радев винаги сме защитавали тракийската кауза, каза вицепрезидентът

Йотова припомни горчиви думи на Капитан Петко войвода | StandartNews.com

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе на Общонационалния тракийски събор "Ден на тракийската памет" в източнородопския град Маджарово.

Дано един ден да имаме и това правителство, което ще приеме въпроса за съдбата на тракийци като свой приоритет. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на Общонационалния тракийски събор "Ден на тракийската памет" в източнородопския град Маджарово, предаде БТА. Самата Йотова е тракийски корени.

"Аз имам тракийски корени, така че чувствам не само задължение, чувствам съпричасност към тази памет, паметта на моята прабаба, която е бежанка от Беломорска Тракия. И днес аз ще споделя с хората нещо, което смятам, че казано преди много, много години, е особено актуално и - капитан Петко войвода, който казва, обръщайки се към своя адаш в една реплика и казва: "Всичко идва от човека. Сега няма турчин, който да натиска, но братятата са се хванали гуша за гуша. Защо е така?" И то е така  от лакомия. Всеки иска да има повече от другия, а това проваля света. Няма по-актуална ситуация, защото дейностите, за които ние си говорим и се пъчим буквално на всеки празни показват празна дейност, а делата са важни", сподели вицепрезидентът. Йотова отказа да коментира номинациите на Лозан Панов за президент и на Невяна Митева за вицепрезидент на Анастас Герджиков.

Аз и президентът Румен Радев винаги сме защитавали тракийската кауза. Ние сме с вас. Но не стигат силите само на една институция. Години наред т. нар. "тракийски въпрос" отново е забравен в някоя прашна папка, каза Йотова. Но ние ще продължаваме да настояваме той да бъде решен, добави тя.

Няма сила, и няма договор и няма отношения, които могат да пренебрегнат тракийската съдба. Тя е наша кауза и ще продължи да бъде наша кауза, подчерта Йотова.

На традиционното поклонение, което е и официален празник на Маджарово, бе и премиерът Стефан Янев, кметове от Хасковска област, дипломати, много гости, които поднесоха венци и цветя на паметника-костница "Тракийски пантеон" в мемориалния комплекс край града, в памет на избитите над 1800 - предимно жени, деца и старци, на 4 октомври 1913 година тракийски бежанци. Старозагорският митрополит Киприан отслужи заукопойна молитва в памет на жертвите, а актьори от хасковския театър изнесоха поетичен рецитал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай