Йотова попари Скопие. Отпор на политиката срещу България

Отправи сериозно предупреждение

Йотова попари Скопие. Отпор на политиката срещу България | StandartNews.com

Вицепрезидентът Илияна Йотова попари Скопие заради политиката на омраза към България, която провежда РС Македония.

"Случаят с Християн Пендиков показа, че ще стоим зад всеки един гражданин с българско самосъзнание с много ясен и категоричен отпор към политиките, които се провеждат на практика срещу България. Не сме убедени, че оставайки в РСМ той е на сигурно място, тъй като продължава да получава заплахи. По-притеснително, е че не чухме категорично осъждане на този и подобни случаи през всичките тези месеци," каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването Брюксел 1 по Bulgaria ON AIR.

"Не виждаме и намек и упрек към онези, особено медии, в РСМ които отдавна са прекрачили бариерата на свободното слово и водят изключително тежка българофобска кампания. Не чуваме от управниците в РСМ подобни послания. Е, тогава как да чувстваме и да вярваме, че те осъждат това, което се случва в РСМ по отношение на българите там", попита риторично Йотова.

Тя допълни, че България е направила всичко възможно да се известят нашите партньори - седалището на ООН в Женева, както и всички европейски институции - не само ЕС, но и Съвета на Европа, и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа със седалище във Виена.

"С действията си в момента РСМ на практика е блокирала процеса си на присъединяване към ЕС и на започването на същинските преговори. Ние сме категорични кога ще има преговори - при спазване на ясни условия, между които спазване на Договора за добросъседство и спазването на правата на българите в РСМ и вписването им в Конституция", заяви вицепрезидентът.

По думите й приетите законови поправки наскоро, насочени срещу клубовете на местните македонски българи, са в нарушение на европейското и международното право, тъй като парламентът в Скопие е приел този закон да действа с обратна сила.

"В България ще гледаме под лупа всяко едно действие свързано с езика на омразата. За съжаление, с днешната дата можем да кажем, че независимо от толерантността, с която приехме френското предложение, няма никакъв напредък и в работата на Смесената историческа комисия. Трябваше да бъдат променени учебниците и да се отворят архивите - път, по който минава всяка кандидатка, но тук нямаме никакво движение по тези въпроси. На нашите европейски партньори трябва непрекъснато да им се припомня да си вършат работата и тези мисии, които изпраща ЕК, за да прави докладите на ЕК за напредъка на РСМ, трябва да отразяват всички тези "постижения", каза Йотова.

На въпрос за евентуално вето Йотова отговори: "На практика същинският процес още не е започнал. Чака се следващата междуправителствена конференция, която да даде реалния старт. Само че там има предвателно условия - вписването на българите в Конституцията. Докато това не стане, тази междуправителствена конференция не може да се проведе и съотвено - същинските преговори не могат да започнат."

"Много се надявам че на 4 февруари нашите съседи от РСМ ще бъдат на висотата на това, което декларират - и по отношение на общата ни история, и по отношение на своето европейско членство, за да се предотвратят всякакви замислени блокажи. Смятам, че личност като Гоце Делчев не го заслужава", каза събеседничката на Милена Милотинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай