Явор Куюмджиев: Да махнем държавния рекет върху бизнеса

Явор Куюмджиев: Да махнем държавния рекет върху бизнеса | StandartNews.com

Явор Куюмджиев, водач на листата на Коалиция за България в Търговище

- Г-н Куюмджиев, БСП обещава 250 000 нови работни места. Колко от тях ще бъдат в област Търговище, където безработицата е висока?

- Спирането на държавния рекет върху бизнеса в много кратки срокове ще възстанови икономиката на цялата страна. Предприемчивостта на българина отново ще създава поминък и работни места. От друга страна, възстановяването доверието на чуждестранните инвеститори допълнително ще намали безработицата. В област Търговище са необходими усилия за възстановяване на производството и подкрепа на земеделието. Това ще намали безработицата и ще позволи на младите хора да остават по родните си места, а не да търсят препитание в чужбина.

- И още нещо - пак от програмните документи: план за привличане на наши и чужди инвестиции. Как ще убедите бизнеса да работи по нови проекти?

- Както успяхме да го убедим преди няколко години - като премахнем държавния рекет върху бизнеса, като създадем отново благоприятна бизнес среда, като върнем държавата в икономиката. С няколко думи, елате в България - няма да ви откраднем бизнеса.

- Дайте пример.

- През 2008 година създадохме съвместна компания с IBM - Българска нанотехнологична компания. Идеята беше държавата да създаде изцяло нов отрасъл на икономиката, с осигурени пазари, създавайки няколко хиляди високотехнологични и добре платени работни места. За съжаление ГЕРБ още през август 2009 г. ликвидираха тази компания и днес това производство е в Румъния, където създава БВП за няколко милиарда евро годишно. Отново ще направим нещо подобно в България.

- Говорите за "спасителни мерки на БСП от шока от управлението на ГЕРБ". Не е ли пресилено? Вие сте експерт, кризата е и у нас, и в ЕС.

- Не е вярно, че кризата е изцяло виновна. Полша, Литва, Естония, Германия отбелязват ръст през последните три години. Но при нас се натрупаха три вида кризи - световната икономическа и финансова криза, последвана от некадърното управление на ГЕРБ, което доведе до тежка социална криза.

- Откъде изведнъж ще дойдат тези средства?

- Много е просто. Веднага ще прекратим контрабандата на цигари, алкохол и горива. Ще спрем рекета върху малкия и средния бизнес. Така в бюджета ще влязат няколко милиарда лева, които ГЕРБ умишлено отклоняваше. С възобновения растеж на икономиката приходите в бюджета ще продължават да нарастват. През 2008 г. при по-малък БВП бяха събрани повече пари от данъци, отколкото през 2012 г. Ние вече сме доказали, че можем, и ще го направим отново. Представете си, че вместо пожарникаря Борисов премиер беше финансистът Орешарски. Нещата щяха да бъдат много по-различни.

- Но нали предлагате облекчение в данъчната политика. Това няма ли да намали постъпленията?

- Да, от една страна, ще ги намали, но ще увеличи потреблението, защото тези 30 лева на работещите на минимална заплата ще бъдат похарчени, а не спестени, ще създадат потребление. Освен това загубените от прекия данък средства ще се компенсират от косвените данъци. Това ще раздвижи икономиката - 1 200 000 души по 30 лева месечно ще осигурят 40 млн. лева годишно потребление повече.
Така че намаляването на данъците ще повлияе позитивно на хората, без да ощетява бюджета.

- Какъв резултат очаквате в Търговище?

- Очаквам победа на Коалиция за България. В Търговище и областта живеят прекрасни, трудолюбиви хора, които заслужават да се работи за тях неуморно. Имам амбицията да осигуря инвеститори за областта и да помогна за решаването на проблема с безработицата и доходите.

Биляна ВЕСЕЛИНОВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай