Янков: Протестите вече загубиха обществената си тежест

Продължават реформите в социалната сфера

Янков: Протестите вече загубиха обществената си тежест | StandartNews.com

София. "Правителството ще продължи започнатите реформи в социалната сфера. Точка по точка от това, което обещахме в предизборната си кампания в социалната сфера – увеличаване на минималната работна заплата, повишаване на майчинските и възстановяване на Швейцарското правило за ежегодно индексиране на пенсиите. Вече има внесени промени в пенсионното законодателство, които да осигурят облекчено пенсиониране на лицата, с недостиг на 2 години трудов стаж или възраст", заяви народният представител от БСП Красимир Янков.

Поправка в Законът за обществените поръчки пък предвижда, когато големите фирми получат аванс по дадена поръчка, те да са задължени да платят същия процент като аванс на малките фирми-подизпълнители. Новата законодателната мярка ще бъде внесена за гласуване от правителството. Според Янков това ще облекчи малките фирми. Друга промяна ще задължи възложителят на обществена поръчка да събира по служебен път необходимите документи на кандидатстващите по нея фирми, което ще намали възможностите за злоупотреби и ще спести разходи и време на бизнеса.

Поправки ще има и в Законът за горите.

„Там на първо място въвеждаме задължителното условие за залесяване, за да възстановим българската гора. Силно ще бъде ограничена безконтролната сеч, ще бъде въведен и ефективен и прозрачен регламент при добива на дървесина, което ще доведе до поевтиняване на дървата за огрев до два пъти", каза още народният представител.

По отношение на продължаващите протести депутатът от БСП смята, че те вече са изгубили обществената си тежест.

„В страната обаче, протестиращите са по-скоро шепа ентусиасти, очевидно защото там няма кой да спонсорира подобни масовки. Не ме разбирайте погрешно - аз уважавам правото на всеки да протестира, това е изконно демократично право. По мое мнение обаче протестите в София вече загубиха обществената си тежест. За всички са ясни тарифите, по които определени кръгове плащат на т.нар. недоволни граждани. Това няма как да остане незабелязано и няма как подобни протестиращи да печелят симпатии, въпреки усилията на някои медии, които усилия между другото също са подплатени финансово", коментира Красимир Янков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай