Сряда,

Янаки Стоилов: Калфин не е ляв

От: Failed to load user -
A
A
A

„Позитано" 20 няма защо да се съобразява с ПЕС", категоричен е заместник-председателят на БСП

„Калфин е наш кандидат-президент, но не и съпартиец. Няма какво толкова да се коментира противоречивата му политическа биография. Изобщо не е сигурно дали е ляв и кое е ляво в предлаганите от него пенсионни промени",това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в предаването на Емил Кошлуков по Канал 3.

„Когато предлагаш корекции в даден модел е твърде амбициозно да се нарече реформа. Социалният министър Калфин не дава нов модел, а работи върху съществуващия – създаден от дясното правителство на Иван Костов", каза още Стоилов.

Според него пенсионната система не отговаря на интересите нито на работещите, нито на пенсионерите.Заместник-председателят на Народното събрание изрази открито съмнение, че е възможно пенсиите да се увеличат с 40 процента.

Стоилов представи мнението на „червените" – необходими са бързи промени, които да се усетят в близките години. И това може да стане чрез плавни мерки и стъпки, които няма да носят гръмкото име реформа, но пък увеличават шанса от положителни резултати. „Няма нужда от повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране!", твърд е представителят на лявото крило в БСП.

Стоилов изрази страхове от действията на здравния министър Петър Москов. Той се похвали, че премиерът Бойко Борисов е спрял идеята за приватизация на болници благодарение на конструктивната опозиционна позиция на социалистите.

Стоилов даде солидна заявка за олевяване на БСП и промяна в отношението към Русия: „Не виждам проблем, че партията прави завой във външнополитически курс. ПЕС е едно доста широко понятие, в което има много партии и много компромиси, но ние там трябва да прокараме и защитаваме националния си интерес", откровен бе зам.-председателят на социалистите, влизайки в открито противоречие с доскорошния си лидер Станишев.

На финала Янаки Стоилов изрази оптимизъм, че БСП има възможност да изработи българските позиции в ЕС и НАТО. Те няма защо да се припокриват с официалната линия на Брюксел. И по този начин би могло да се върне изгубеното доверие на червения избирател.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички