Възраждане спечели делото за регистрацията си

Съдебното решение е окончателно

Възраждане спечели делото за регистрацията си | StandartNews.com

Партия Възраждане спечели делото за регистрацията си. Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли искането на прокуратурата за заличаването й. Решението е окончателно.

През юли миналата година държавното обвинение поиска заличаване на партията. Прокуратурата тогава обяви, че се е задействала по сигнал и последвала проверка.

В края на февруари тази година обаче Софийският градски съд отхвърли предявения от градската прокуратура в София иск и така делото стигна до върховните магистрати, които отсъдиха в полза на партия Възраждане.

ВКС осъди държавата чрез Върховна касационна прокуратура да заплати на партия Възраждане 1200 лв. за направени разноски.

Специално за СТАНДАРТ лидерът на Възраждане д-р Костадин Костадинов коментира:

"Бях убеден, че ще спечелим делото, защото законът и правото са на наша страна.

Това, че в българските съдилища има съдии, които се поддават на натиск или на други финансови изкушения, създаваше усещането, че не можем да сме са 100 % сигурни - все пак живеем в България, която в последните 30 години дава примери за всичко друго, само не и за справедливост и за безпристрастност в съдебната система.

Но с решението на Софийски градски съд и с днешното решение на Върховния касационен съд, което го потвърди, на практика не само при нас, в партия Възраждане, но и в голяма част от българските граждани се връща вярата в върховенството на закона. Защото всички ние знаем, че този процес беше политически. Той бе инспириран по политически причини, имаше политически натиск. Нашите членове бяха подложени на брутални репресии от ДАНС и прокуратурата. Те бяха разпитвани като престъпници.

Тези достойни български съдии дадоха показен урок по демокрация, по законност и по справедливост."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай