"Възраждане" първа сила. Проф. Христова каза кога

Точен анализ на политическия психолог

"Възраждане" първа сила. Проф. Христова каза кога | StandartNews.com

Партия „Възраждане” може да стане първа политическа сила. Бомбата хвърли проф. Антоанета Христова, политически психолог и директор на Института за изследване на населението и човека при БАН.

Партия „Възраждане“ е събрала гласове от привърженици на други партии – на ИТН, ПП, ДБ, на разочаровани от ГЕРБ, от БСП. Там избирателите имат разнообразни профили. Партията е повишила резултатите си на базата на посланието за неутралитет, пацифизъм и национализъм. При заплаха от война, „Възраждане“ може да стане и първа сила, обясни проф. Христова пред БНР.

Истинският антивот на политическата система и на политиците беше даден от тези, които в бюлетините отбелязаха „Не подкрепям никого“. Тези хиляди, които отидоха до урната и пуснаха такъв глас, ясно заявиха „Аз съм активен граждани и не ви харесвам“, каза още политологът.

По думите ѝ, избирателите - тези които не излязоха да гласуват - очакваха послания към тях. "За съжаление от партиите говориха на твърдите си привърженици, искаха да си гарантират онези проценти, които смятат за сигурни. Лоша беше комуникацията с онези, които се колебаеха и ги виждаха като възможна алтернатива.

Вървеше се към втвърдяване, тоест към задълбочаване на различията и на емоционалното противопоставяне един на друг, отколкото към възможна колаборация след изборите. Трябва да съществува най-широк спектър от възможности за гласуване", подчерта проф. Христова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай