Събота,

Вучков: Някой е пипал папките със СРС-та

От: Администратор -
Вучков: Някой е пипал папките със СРС-та
A
A
A

В дирекция "Сигурност" на МВР проверките констатираха притеснителни факти, свързани с използването на Специални разузнавателни средства и информацията от тях. Това съобщи МВР шефът Веселин Вучков. Според него има следи за влизане в информационните фондове на МВР, съхраняващи събрана със СРС информация. Вучков уточни, че предстои проверка, за да се види с какви мотиви е поискан достъп до тях, от кого, каква е причината съдии да разрешат боравене с информацията и т.н. "Не изключвам да са подслушвани протестиращи, но не мога и да потвърдя. В дирекция "Сигурност" има условия за заобикаляне на закона за СРС", каза вътрешният министър пред БНТ. Той подчерта, че по отношение на подслушванията не иска да има възможности за пробиви. "Чакам подробен доклад от бюрото за контрол на СРС", каза още министърът.

Коментирайки нормативната рамка, в която работи МВР, Вучков посочи, че промени в закона ще се правят, докато не се спре да се мисли с перспектива само до следващите избори. Той уточни, че въпреки приемането на закон през 2006 и нов през 2014-а, следващата седмица парламентът пак трябва да го ремонтира.
"В новия закон има текстове, които гърмят като бомби, включително и по време на моето управление. БОП няма място в ДАНС, кариерното развитие на служителите трябва да става с конкурс, нужно е и да се възстанови балансиращата роля на президента", даде основните насоки за тях министърът. Според него е недопустимо толкова години да няма закони за цивилното и военното външно разузнаване, НСС и рамковия закон, който да създаде ред в специалните служби.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички