Всеки министър с трима заместници

Всеки министър с трима заместници | StandartNews.com

Назначават ги в понеделник, оставят и стари, но с други ресори

До трима заместници за всеки министър разреши премиерът Георги Близнашки. Принципът "експертност и надпартийност", обявен от служебния премиер, ще важи и за заместник-министрите. В понеделник се очаква служебните министри да обявят своите заместници.

Вече са ясни първите двама помощници в регионалното министерство. На поста с ресор пътна инфраструктура се завръща от първия служебен кабинет инж. Ангел Петров

. Той е с дългогодишен опит в гилдията и се справи успешно с ускоряването строителството на магистрала "Тракия" преди година. Вторият зам.-министър, на когото ще е поверена задачата да управлява регионалното развитие и едноименната европрограма, е Йорданка Чобанова. Тя бе съветник по европейските въпроси на президента. Била е постоянен представител на регионалното министерство в Брюксел, а в предходното служебно правителство - началник на кабинета във ведомството. Сега постът началник на кабинета на Екатерина Захариева е поверен на юриста Петя Тянкова. Кой ще е третият зам.-министър в регионалното министерство и кой ще помага за инвестиционното проектиране ще стане ясно в понеделник. Свилен Костов е спряган за един от заместниците на новия земеделски министър Васил Грудев.

Двамата бяха зам.-шефове на Държавен фонд "Земеделие" по времето, когато директор беше Румен Порожанов. Костов остана зам.-шеф и след като Грудев беше освободен от длъжност. Иван Капитанов, който също беше зам.-шеф на ДФЗ по времето на Порожанов, е другото име, спрягано като зам.-министър в земеделието. Новият министър на финансите Румен Порожанов вече обяви, че няма да остави нито един от досегашните заместници. Засега се знае, че той е поканил Теменужка Петкова. Тя беше директор на Агенцията за държавна финансова инспекция от 2010 до лятото на 2013 г. Виктор Стоянов от нашумялата през 90-те години група "Киора" е поканен за заместник на Мартин Иванов и вече е бил на протоколен разговор при него. Музикантът остава в историята на шоубизнеса и с дуета си със Стоян Михалев. През месеците на протестите срещу правителството "Орешарски" той беше сред най-гневните артисти. Шеф на кабинета на Мартин Иванов става Десислава Бинева, която е била изпълнителен директор на НДК.

Както в. "Стандарт" писа, във външно министерство като заместник-министри влизат Филип Бунев и Лидия Нейчева. От тримата замове на министъра на транспорта пък със сигурност на поста си остава Георги Тодоров, който обаче вече ще отговаря за четирите вида транспорт, а не за информационните технологии и съобщения, където ще бъде привлечен друг експерт. В социалното министерство засега са известни имената на Румяна Георгиева и Петя Евтимова. Първата е експерт от Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България и вероятно ще отговаря за трудовите и осигурителните отношения и пазара на труда, а втората - бивш зам-.министър на образованието по времето на ГЕРБ с ресор еврофондове.

Професорът лично ще следи финансите

Премиерът проф. Георги Близнашки лично ще координира работата на министрите на външните работи и на финансите. Вчера той разпредели между заместниците си функциите по координация на дейността на различните министерства. Екатерина Захариева ще наблюдава работата на министрите на икономиката, транспорта, земеделието, както и на околната среда и водите. Социалният министър Йордан Христосков ще координира министерствата на образованието, спорта, културата и здравеопазването. Министърът на правосъдието Христо Иванов ще следи дейността на министерствата на отбраната и на вътрешните работи, както и държавната агенция за бежанците, ДАНС и ДАТО.
На вицепремиера по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова е поверено осъществяването на контрол върху дейността на Държавната агенция за българите в чужбина.

ВМРО: Премиерът да стегне митниците

България се намира във финансово-икономическа криза и събираемостта на приходите от митниците трябва да се подобри. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той отправи заръката към служебния кабинет да ограничи и измамите с ДДС и да запълни държавния резерв. "Служебното правителство идва с големи обещания, но времето му е прекалено кратко. Първото, което то трябва да направи, е да гарантира честни избори. Тук основно ще разчитаме не само на премиера, но и на вътрешния министър", допълни още той.
В коментар за предстоящите избори лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че новата коалиция "Патриотичен фронт" ще предостави "алтернатива на избирателите - чистия и неопетнен национализъм. Те ще могат да гласуват за партия, която не е управлявала, не е влизала в безпринципни договорки. Вярваме, че мислещите българи ще предпочетат патриотите, хората, които са влезли в политиката, за да дадат, а не да вземат", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай