Ще върнат ли хартиените бюлетини? Важно решение в парламента

Мотив на депутатите от опозицията е безпрецедентно ниската избирателна активност

Ще върнат ли хартиените бюлетини? Важно решение в парламента | StandartNews.com

Законопроект за промени в Изборния кодекс, които да върнат хартиените бюлетини, са внесли от парламентарната група на ГЕРБ-СДС във вторник, съобщава "24 часа".

Като мотив депутатите от опозицията посочват "безпрецедентно ниската избирателна активност на последните парламентарни избори в последните 30 години".

Според предлаганите промени всеки избирател ще може сам да избира как да упражни правото си на вот - с хартиена бюлетина или чрез машина. За да се избегнел хаоса при логистиката обаче, от ГЕРБ предлагат в избирателните секции зад граница да не се гласува машинно.

Промените задължават Централната избирателна комисия да публикува на страницата си в интернет имената на всички технически лица, които поддържат изправността на машините, както и номерата на устройствата.

Освен това законопроектът въвежда изискването за преброяване на всички контролни разписки от машинното гласуване, във всички секции и сравняване на данните от машинните протоколи с тези, получени от преброяване на разписките. При разминаване в резултатите за валидно да се приема ръчното броене, настояват депутатите от ГЕРБ-СДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай