Въпреки пандемията строителството не е прекъсвало

До края на 2020 г. ще продължат ремонтните дейности в тунел "Витиня", каза Петя Аврамова

Въпреки пандемията строителството не е прекъсвало | StandartNews.com

От началото на пролетта насам се извършват не само ремонти, строи се на големите обекти. На фона на пандемията строителството не е прекъсвало. Фирмите спазваха мерките, потвърди министърът на регионалното развитие Петя Аврамова в интервю за БНТ.

И към момента има ремонтни дейности на АМ "Тракия" (в участъка от 13-и до 20-и километър) до 30 юли, за да бъде освободено движението. При АМ "Хемус" ремонти има от 19-и до 37-и километър. Там строителните дейности ще продължат и през летния сезон.

До края на 2020 г. ще продължат ремонтните дейности в тунел "Витиня", каза Аврамова.

Тунел "Железница" и участъкът преди това - има добър синхрон между фирмите, копае се по 1,2-2 метра на денонощие, изпълнява се и първична облицовка. Над 800 метра са прокопани и в двете страни на тунела, работи се много активно. До пролетта на 2021 г. ще имаме изцяло прокопан тунел, увери министър Аврамова.

ВиК холдинг - идеята за неговото създаване е от 2 години, времето и ситуацията показаха, че създаването му е необходимо. Целта е да се помогне и за стабилизирането на ВиК дружествата в страната. Най-тежко е финансовото състояние на ВиК в Добрич, Шумен, затруднения има и във ВиК Сливен.

Има изготвен нов закон за ВиК, може би след 10 дни ще бъде качен за обществено обсъждане, в него е залегнал принцип за социална търпимост на цената, опериране на един ВиК оператор на една област.

Министър Аврамова увери, че новият водопровод за Перник се ползва, а с отпуснатите средства вече се извършва рехабилитация, подмяна и изграждане на водопроводната система. Имаше много спекулации, че той аварира, над 2000 връзки са направени, а дефектиралите са отстранени.

В момента в язовира има над 17 млн. кубически метра вода, при 20 млн. има предписание за изпускане на водни количества, вероятно през юни режимът за перничани ще бъде премахнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай