Понеделник,

Въпреки пандемията строителството не е прекъсвало

От: Рачо Рачев -
A
A
A

От началото на пролетта насам се извършват не само ремонти, строи се на големите обекти. На фона на пандемията строителството не е прекъсвало. Фирмите спазваха мерките, потвърди министърът на регионалното развитие Петя Аврамова в интервю за БНТ.

И към момента има ремонтни дейности на АМ "Тракия" (в участъка от 13-и до 20-и километър) до 30 юли, за да бъде освободено движението. При АМ "Хемус" ремонти има от 19-и до 37-и километър. Там строителните дейности ще продължат и през летния сезон.

До края на 2020 г. ще продължат ремонтните дейности в тунел "Витиня", каза Аврамова.

Тунел "Железница" и участъкът преди това - има добър синхрон между фирмите, копае се по 1,2-2 метра на денонощие, изпълнява се и първична облицовка. Над 800 метра са прокопани и в двете страни на тунела, работи се много активно. До пролетта на 2021 г. ще имаме изцяло прокопан тунел, увери министър Аврамова.

ВиК холдинг - идеята за неговото създаване е от 2 години, времето и ситуацията показаха, че създаването му е необходимо. Целта е да се помогне и за стабилизирането на ВиК дружествата в страната. Най-тежко е финансовото състояние на ВиК в Добрич, Шумен, затруднения има и във ВиК Сливен.

Има изготвен нов закон за ВиК, може би след 10 дни ще бъде качен за обществено обсъждане, в него е залегнал принцип за социална търпимост на цената, опериране на един ВиК оператор на една област.

Министър Аврамова увери, че новият водопровод за Перник се ползва, а с отпуснатите средства вече се извършва рехабилитация, подмяна и изграждане на водопроводната система. Имаше много спекулации, че той аварира, над 2000 връзки са направени, а дефектиралите са отстранени.

В момента в язовира има над 17 млн. кубически метра вода, при 20 млн. има предписание за изпускане на водни количества, вероятно през юни режимът за перничани ще бъде премахнат.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички