ВМРО скочиха! „Промяната“ опропасти изграждането на детски онкоцентър

Това е престъпление срещу децата на България!

ВМРО скочиха! „Промяната“ опропасти изграждането на детски онкоцентър | StandartNews.com

„Провалите продължават и с Плана за възстановяване и устойчивост. Кабинетът Денков-Габриел опропасти един от ключовите проекти в здравеопазването и иновациите!“ Това написа в профила си във Фейсбук заместник-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера.

„Изграждането на Националния център за лъчелечение с протонна терапия, с фокус върху лечението на деца, беше Компонент 2 от Инвестиция „Модернизиране на болничните заведения“ от Плана за възстановяване и устойчивост с общ бюджет от 349 127 763 лв. без ДДС (418 953 315 лв. с ДДС)“, дава още подробности той.

Ето какво пише още в публикацията му: 

Това лечение е от съществено значение за продължителността и качеството на живот на пациентите и е особено ефективно и щадящо при деца.

Най-голяма полза от протонната терапия биха имали деца с онкологични заболявания на всички органи и системи, при които очакваме пълно излекуване. Освен това протонната терапия е от изключително значение и за възрастни, при които туморът е в непосредствена близост до важни критични органи, като сърце, бял дроб, главен мозък, бъбреци. Тази форма на лечение е най-подходяща и за пациенти с рецидивиращи туморни образувания.

Според първоначалните изчисления времето, което е необходимо за изграждането на Протонен център е 3 години. Това е една дългосрочна инвестиция в полза на обществото, животът на подобна технология е 20-30 години. От особено значение е изборът на подходящ терен за изграждането на Центъра. Необходим е преглед на инженерогеоложките и хидрогеоложките условия на различни терени и анализ на геотехническите условия за фундиране на съоръжението - протонен ускорител, който следва да бъде фундиран на дълбочина около 25 метра под земната повърхност. Обсъждани са възможности за изграждане в София, Варна, Бургас, Пловдив.

За лечението:

Протонната терапия е най-съвременната форма на лъчелечение, която дава възможност на лекарите да се „прицелят“ много точно в тумора, като при това опазват здравите тъкани и органи от лъчево натоварване.

За нуждите:

Изграждането на такъв Център е шанс страната ни да стане лидер на Балканите в лечението на онкоболни с протонна терапия.

Според експерти най-малко 600 българи годишно се нуждаят от протонна терапия. Това число обаче е сформирано на база пациентите, които се лекуват в чужбина в такива центрове, като лечението им се покрива от Националната здравноосигурителна каса. Извън този брой пациенти са онези, които самофинансират лечението си, както и други, които се лекуват у нас, но с по-малко ефективни терапии.

Важно е да се отбележи, че в Националния център за лъчелечение с протонна терапия ще бъдат лекувани както пациенти от България, така и от страните членки на Европейския съюз.

Цената на протонотерапията е унифицирана във всички страни от ЕС. Тя е около 29 000 евро. Сега лечението на българските граждани в чужбина, където има такива центрове, се покрива от Националната здравноосигурителна каса. Особеното е, че съпътстващите разходи за път, наем на квартира и т.н. остават за сметка на пациента. 

Следва да се формира цена за клинична пътека лечение с протони.

За ползите:

Освен това с реализирането на проекта ще се подкрепи изпълнението на няколко от специфичните препоръки към Република България за сектор „Здравеопазване“, както следва:

- ще се подобри достъпът до високоспециализирана медицинска помощ за цялото население, което напълно попада в обхвата на специфичната препоръка за повишаване на достъпността и капацитета на здравната система в страната;

- ще се предоставят нови за страната и иновативни за региона медицински услуги, което също допринася за повишаване на достъпността и капацитета на здравната система в страната от една страна, а също така ще окаже благоприятно въздействие върху мотивацията и желанието на медицинските специалисти да остават на работа в страната, с което ще се подпомогне изпълнението на другата специфична препоръка към България - а именно - за мерки за задържане на медицинските специалисти и повишаване на мотивираността им за работа тук;

- ще се намалят в значителна степен пътуванията в чужбина на пациенти с онкологични заболявания, изискващи такъв тип медицинско обслужване. Това от своя страна ще доведе до намаление както на разходите на НЗОК, така и на гражданите по отношение на доплащането за ползване на здравни услуги (out of pocket payments), което е друга специфична препоръка към страната.

Изпуснали сме момента за внасяне по ПВУ през ноември 2023 г. Тогавашният здравен министър Хинков не е внесъл проекта, нищо че сме имали предварително одобрение за подобна мярка. Защо - ще търсим отговорите тепърва. Парадоксално е, че уж ПП-ДБ са носителите на промяната и апологети на иновациите и модернизациите, а опропастяват точно иновативни мерки и решения.

След като изпуснахме възможността по ПВУ, единствен шанс да изградим такъв център е чрез национално финансиране. Това означава, че час по-скоро държавата трябва да вземе решение и да възложи поне определяне на терен и изготвяне на проект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай