Владислав Горанов: Трябва да останат до 100 болници

Владислав Горанов: Трябва да останат до 100 болници | StandartNews.com

Златица. „Европейската комисия задължава страната да посочи кой е гръбнака на здравеопазването, а това означава да останат от 60 до 100 болници, които да обслужват повече от едно място и да бъдат ремонтирани и оборудвани с модерни технологии. За целта Брюксел осигурява 130 млн. евро", коментира в Златица водачът на листата на ГЕРБ за София област Владислав Горанов.

В малките общини трябва да има базово ниво на лекарско обслужване, а не да се извършват сложни операции. За болниците в малките общини вече няма специалисти и трудно се намира персонал. Освен това не могат да се самоиздържат и задлъжняват. "Трябва да се спре натрупването на огромни разходи от болниците, защото това води до тяхното затваряне", каза Горанов. По думите му е крайно време да има здравна карта на болничните заведения в България и да стане ясно кои ще останат да работят и кои ще бъдат закрити. "Задължително трябва да се мине през оздравяване на системата", обясни той.

В община Златица няма лекари и затова болницата не може да функционира, обяви кандидатът за депутат от региона Иван Стойнов. Според него излиза много скъпо да се взимат лекари от София и всекидневно да се правят огромни разходи за транспорт. Стойнов каза, че в бюджета на общината има заложени целеви средства за здравеопазване, но трудно могат да покрият всички разходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай