Вицето на Калфин обеща да има поне две деца

Вицето на Калфин обеща да има поне две деца | StandartNews.com

Лазар Лазаров става зам. социален министър в трето правителство

Когато служителите в Министерството на труда и социалната политика разбират, че Лазар Лазаров отново ще бъде заместник-министър, не скриват задоволството си. "Ако знаете какъв радушен прием получих!", радва се и самият Лазаров. Причината е не само, че във ведомството идва познат шеф. Което до голяма степен е успокоително за чиновниците, преживели четири кабинета през последните две години. Задоволството е и заради това, че Лазаров не е парашутист, а професионалист и най-вече много добър човек.

44-годишният Лазар Лазаров за трети път влиза като заместник-министър в Министерството на труда и социалната политика. "Единствено Кирил Ананиев ме бие, той е бил заместник-министър на финансите в четири правителства", смее се Лазаров.

Първият път той става заместник на Емилия Масларова (от ноември 2007 до юли 2009 г.), като преди това две години е бил неин съветник. Тогава отговаря за трудовото и осигурителното законодателство и политиката по доходите. След това попада в екипа на Хасан Адемов като зам.-министър по социалните помощи и услуги, интеграцията на хората с уврежданията, подкрепата на децата и семейството. Същите ресори поема и сега, като заместник на Ивайло Калфин във второто правителство на Бойко Борисов.

Лазаров е завършил Макроикономика в УНСС. Подготовката на дипломната му работа "Състояние и перспективи на пазара на труда в условията на преход" го води още като студент в Агенцията по заетостта. Откъдето по-късно го канят на работа в звеното за анализи и оценки на политиките по заетостта. След това трупа опит като експерт в областта на заетостта, професионалното образование и социалния диалог в Българска стопанска камара и Икономическия и социален съвет. В периода между участието си като зам.-министър в кабинета на Сергей Станишев и в кабинета на Пламен Орешарски е главен експерт в социалната комисия на парламента.

Участието на Лазаров в този кабинет го изправя пред голямо предизвикателство. Вицепремиерът Ивайло Калфин има амбицията да направи системата за социално подпомагане много по-ефективна. В програмната декларация на коалиционното правителство пък е записано, че предстои да се разработят индивидуални социални оценки на всички социално слаби, въз основа на които ще се търси възможност за приобщаване, образование и намиране на работа. В ресора на Лазаров пряко ще влиза и отговорността по разработването на национална програма за противодействие на демографската катастрофа. Той ще трябва да отговаря и за новообявената политика за насърчаване на отговорното родителство и за подкрепата на тридетния модел в семействата.

"При всички положения в личен план започвам да работя да достигна поне двудетния модел", шегува се Лазаров. Той и съпругата му Моника имат едно дете - деветгодишният Кристиан. На него двамата посвещават почти цялото си свободно време. "Учим заедно по английски и "Човек и общество", а майка му помага за другите предмети", казва Лазаров. Зарича се занапред не само да води сина си на плуване, но и той да влиза в басейна. Ваканциите гледа да използва за посещение на интересни исторически места с опознавателна цел. Тази есен е водил семейството си в Ефес в Турция. Почитател е на класическата музика и казва, че все още е под въздействието на концертите на Сара Брайтмън и Андреа Бочели.
Макар да отчита, че в работата си е перфекционист, Лазаров признава, че е съвсем обикновен човек с обикновени желания. И винаги се ръководи от принципа: "Да не забравяме, че преди всичко сме хора".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай