Вицът на Бойко: Слепите котки са от БСП

Премиерът обеща на севлиевци, че най-после ще се изкъпят

Вицът на Бойко: Слепите котки са от БСП   | StandartNews.com

Габрово. Бойко Борисов успя да разсмее габровци с виц, който разказа при иначе сериозния старт на местната газификация.

"Три котенца се родили, в първите няколко часа те са слепи. Те са слепи и като ги питали, казвали, че са от БСП. Но като прогледнали и се осъзнали, вече станали от ГЕРБ" - така премиерът обясни политическите трансформации в града на Рачо Ковача.

Премиерът и кметът Таня Христова запалиха факла на газ, като синьото гориво беше докарано пред общината по тръбопровод, който лично беше проверен от министър-председателя. "Да не сте скрили някъде тук газова бутилка и само да ни заблуждавате, че сте изградили газификация за Габрово", пошегува се той с инвеститорите. Притежател на лиценза за разпределение и снабдяване с природен газ на Габрово е дружеството "Ситигаз-България" ЕАД.

Изграждането на газопреносната мрежа започна през септември и досега са налице 40 км изграден газопровод. От тях 30 км магистрален и 10 км в града. "Габровци отново показаха, че са хитри хора, могат да си правят сметката и се газифицираха след като намалихме три пъти цената на газта. Освен това те си разкопават улиците не само заради газта, но и заради водния проект, който е финансиран с европейски пари и така спестяват средства и време като полагат в земята едновременно и газта, и тръбите за водата", каза Борисов. Инвестицията на "Ситигаз" за Габрово досега е 10,5 милиона лева. Министър-председателят каза на габровци, че вече са отворени офертите за така наречения обходен път и за тунела под Шипка.

"Ако е дал Господ, и ако ние сме на власт, давам дума, че както открихме днес газификацията, така заедно ще открием и тунела под Шипка". На въпрос от габровци дали не е притеснен, че рейтингът на правителството пада, Борисов каза, че този площад, пълен с хора, е неговата социологическа агенция. От всичките събрани в центъра на Габрово само две жени не били съгласни с това, което той прави. Премиерът получи подарък - карикатура от кмета на града Бремиерът получи подарък - карикатура от кмета на града./снимка 2/

След Габрово, премиерът отпътува за Севлиево, за да подпише договора за безвъзмездна финансова помощ за рехабилитация и разширение на водопроводната и канализационна мрежа.

"Досега в Севлиево беше трудно да откриеш окъпан човек, тъй като целият град е на жесток воден режим", коментира Борисов. След приключването на проекта, който е на стойност 18,9 милиона лева, в Севлиево ще има вода и тя няма да е скъпа.

Борисов: Дължим 400 млн. лв. за "Белене"

400 млн лв ще платим всички през месец май за Белене без да зопачваме да я строим, каза Бойко Борисов. "На референдума в неделя ще гласуваме с "не", но това няма да попречи на банката да си иска парите защото падежа е през май", допълни той.  „Аз нося листата, защото искам да ги показвам всеки ден, иначе Станишев казва, че лъжа. Той е толкова страшен, че ние треперим от него. Нали много пъти ме е побеждавал, та толкова ме е страх. На 08. 12. 2008 г. тогавашният НЕК уведомява правителството, чрез министър Петър Димитров, и ясно и точно казва, че RWE не желае по никакъв начин да дава пари на руската компания. Че може да даде само 10 милиона евро. Пита – къде са 5,4 милиарда евро от страна на българската страна? Това става 2008 г. сиреч – той затова Станишев не го подписва”, коментира още Борисов. Според него тунелът под Шипка е една пета от това, което ние всички ще платим през месец май на банка „Париба” - около 400 милиона лева, които вече били похарчени в „Белене”.

„Накрая те им казват, че при тези обстоятелства RWE не са обезпечили необходимите средства за развитие на проекта през 2009 г. С една дума – Станишев, Овчаров, Петър Димитров и компания през цялото време лъжат, че имат инвеститор, който искал да даде пари. Техният шеф на НЕК тогава, им казва, че RWE няма да даде пари. Второ, той казва, българското дружество НЕК (която вече е затънала по това време заради „Цанков камък” с един милиард), не е в състояние да акумулира допълнителен дълг, без да наруши поставените от различните кредитори изисквания относно неговите финансови показатели и коефициенти. Още 2008 година, след като взима тези половин милиард лева кредит, НЕК им казва – ние сме във фалит. Това е написано черно на бяло, изведено, запознато е правителството. В официалните документи, които вчера разсекретиха, на 24. 03. 2009 г., тройната коалиция е на власт тогава, РВЕ е написал – НЕК не е демонстрирал своя дял от проекта, който е на стойност 5 милиарда евро. Сиреч за 3,8, 4, 5, 6 – никой не говори. Но Станишев продължава да не подписва, защото, ако подпише, това ще блесне", коментира премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай