Вили Лилков с горещ въпрос към Асен Василев

Кандидат-кметът каза на какво разчита за София

Вили Лилков с горещ въпрос към Асен Василев | StandartNews.com

"Допреди 10 дни нямах намерение да се кандидатирам, но след обявяването на кандидатурата на ПП-ДБ, възмущението на десните сини избиратели беше голямо и натискът към мен, в добрия смисъл, беше толкова голям, че се почувствах задължен да се явя като алтернатива". Това заяви в "Денят започва" на БНТ кандидатът за кмет на София Вили Лилков.

Лилков очаква подкрепа от избирателите на СДС и ДСБ. Той заяви, че в Столичната община трябва да влязат хора с опит, тъй като тя не е място, на което някой да експериментира и да проверява знанията и опита си.

"Тя е нещо много по-различно от бизнеса, политиката в парламента и празноговоренето. Столична община е един механизъм, който трябва да е много добре познат, трябва да се знаят системите на града и решенията".

Кметът на София трябва да я вкара в 21 век, затова се явявам, коментира още Лилков.

"За проблемите на София трябва да се говори професионално, а не само за ширината на фугите и разместените плочки".

На въпрос дали по време на кампанията ще се говори за решения или за родови връзки, Вили Лилков заяви, че не иска да се стига до "хващане за реверите".

"Аз като политик слушам това, което говорят хората и съм длъжен да застана пред тях. Слабостта на Васил Терзиев е, че не е опитен, не познава града. Едно е управлението на голям бизнес, друго е на малка фирма, трето и четвърто - на Столична община", смята той.

Коментира, че ако стане кмет, ще трябва да се среща често с финансовия министър. По думите му, за да се решат големите градоустройствени въпроси в столицата, трябва да се отчуждят около 80 000 имота.

"Потенциалите на София на север трябва да се развият и натискът на строителството да отпадне от южната част. Ще попитам Асен Василев - ще даде ли на София пари, за да се довърши околовръстният път? Ще даде ли Асен Василев пари, за да се направи пробивът на бул. "Христо Ботев", за да се свържат северната и южната част на столицата?"

София има нужда и от около 35-40 хиляди социални жилища, но не може да реши този въпрос без помощта на държавата, която от своя страна не води никаква жилищна политика, посочи още кандидат-кметът.

"В Столична община години напред се залагат и се реализират проекти, които са само в хоризонта на управление. В София има много неща, които могат да бъдат отчетени, но Столична община трябва да залага проекти, които от днес ще се реализират след 5, 10, 15 години".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай