Вигенин участва в среща на страните от Централноевропейската инициатива

Вигенин участва в среща на страните от Централноевропейската инициатива  | StandartNews.com

Виена. Министър Кристиан Вигенин взе участие в годишната среща на външните министри от Централноевропейската инициатива. Тя се проведе на 3 юни във Виена, съобщиха от МВнР. По време на форума той потвърди ангажимента на България към страните, имащи европейски стремежи.

Българският външен министър постави акцент върху въпроса за енергийната сигурност на региона, като представи позицията на България по темата. Сигурността на доставките, диверсификацията на енергийните източници и доставчици са ключов приоритет в програмата на правителството, обясни той.

„Българската енергийна политика е в съответствие с основните цели на ЕС по отношение гарантирането на сигурността на енергийните доставки", каза още министърът по време на срещата. „България предприема конкретни стъпки съвместно със страните от Вишеградската група, Гърция и Румъния за свързване на техните енергийни системи в нов газов коридор", коментира още той.

България ще окаже необходимата подкрепа за успешното протичане на предстоящото председателство на ЦЕИ на Република Македония, каза Кристиан Вигенин.

В приетата заключителна декларация външните министри приветстваха целите на австрийското председателство, преминало под мотото „ЦЕИ - мост между еврорегионите с други международни организации". По време на срещата бе подчертана необходимостта от насочване на политическия диалог и сътрудничество към подкрепа на държавите от ЦЕИ, които не са членки на Европейския съюз и по-нататъшно развитие на тяхното партньорство със Съюза. В тази насока, министрите изразиха ясна подкрепа за продължаване на процеса на разширяване на ЕС към региона на Западните Балкани, съобщиха още от пресцентъра на МВнР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай