Вигенин: Служебният кабинет подготвя управление на ГЕРБ

Вигенин: Служебният кабинет подготвя управление на ГЕРБ | StandartNews.com

София. Редица грешки в коалицията с ДПС отчете бившият външен министър Кристиан Вигенин. По думите му по време на събранието на Софийската организация на БСП коалицията между двете партии се е пропуквала редовно, предаде Дарик.

"При предишното правителство всичко в държавата се случваше по волята на премиера. Сега се създаде впечатлението, че нищо не зависи от премиера. Премиерът не можа, не пожела или не му бе дадена възможност да се превърне в лицето на това управление, а волю-неволю лидерите на двете партии играеха ролята на регенти".

По отношение на служебното правителство бившият външен министър коментира, че то изпълнява личните амбиции на президента: „Това е правителство на реванша. Това е реваншът на президента Плевнелиев, това е и реваншът на т. нар. граждански протест, за който винаги сме знаели, че е политически и това се доказва сега с масовото участие на участници в протеста във властта. Това правителство идва с големи амбиции, това са личните амбиции на президента. Чие е това правителство, обаче? Това е правителство, одобрено от ГЕРБ".

Според Вигенин ролята на кабинета "Близнашки" е да подготви почвата за второто управление на ГЕРБ.

"Нещата не са предрешени, ние не излязохме от властта, изгонени с камъни, както това се случи с ГЕРБ. БСП направи важни стъпки от тогава. По един демократичен начин избрахме нов лидер, започват промени във функционирането на партията, имаме да си кажем много неща за това каква партия е БСП и каква иска да бъде, но нека го направим в органите на партията, а не в медиите. Трябва да говорим за грешките без да се самоизяждаме публично и да говорим за постигнатото и за това, което остана недовършено", каза още той.

"Перспективите пред ГЕРБ далеч не са блестящи. Граждани, бизнес, синдикални структури не искат да видят Борисов отново във властта. Имаме реален шанс отново да позиционираме БСП като партията, която може да спре Бойко Борисов по пътя му към следващ министър-председателски пост", смята Вигенин. "БСП няма от какво да се срамува след тази година и има още какво да даде на България", убеден е той.

Вигенин коментира и новосъздадената лява организация на президента Георги Първанов:

"За БСП ситуацията стана още по-тежка със създаването на АБВ. Новата партия не само, че откъсна част от избирателите ни, не само изгради кампанията си върху ежедневни нападки срещу БСП и правителството, но обърна голяма част от енергията на партията навътре, което допълнително отслаби и правителството. АБВ не постигна публично обявените си цели, но постигна скритите си цели,реанимира ГЕРБ, отслаби БСП, а Станишев се оттегли като лидер на БСП", каза още Вигенин

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай