Вигенин: Решението за Сирия е само с политически средства

Все още могат да се избегнат военни действия, смята министърът

Вигенин: Решението за Сирия е само с политически средства | StandartNews.com

София. „Осъждаме използването на химически оръжия в Сирия, но смятаме, че цялостно решение на проблема може да се намери само с политически средства". Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин в ефира на бТВ.

"На този етап, преди доклада на експертите на ООН, не сме готови да подкрепим военна намеса. Прибързани действия не биха могли да получат подкрепа на Европейския съюз и около тази позиция се обединиха министрите на външните работи, които обсъждаха темата вчера във Вилнюс", посочи Кристиан Вигенин. Той отново подчерта, че към момента няма предложение за участие на България в коалиция на желаещите.

Министърът на външните работи призна, че по въпроса за Сирия работата на Съвета за сигурност на ООН често е блокирана, което не означава, че ролята му трябва да бъде пренебрегвана. „Предприемането на удари без санкция на ООН е спорно и възниква проблем с легитимността им. Надявам се в сегашната ситуация, когато все още могат да се избегнат военни действия, страни като Русия и Китай да поемат своята отговорност", каза Вигенин. По думите му, ако все пак Съветът за сигурност не може да се обедини около ясна позиция, въпросът ще бъде обсъден отново още този месец на предстоящото заседание на Общото събрание на ООН.

Министърът на външните работи повтори позицията си, че трябва да се въведе ред при връчването на държавни отличия на чужди граждани. Той смята, че е необходимо внимателно прецизиране на това как се оценява техният принос за двустранните отношения и какви са критериите за „изключителни" заслуги, каквато е законовата разпоредба за удостояване с орден „Стара планина". "В противен случай медалите ще се обезценят", коментира Кристиан Вигенин.

Той каза също, че определянето на народен представител за генерален консул във Франкфурт ще има положително отражение преди всичко върху работата с българската общност в Германия и за решаването на нейните проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай