Събота,

Вигенин: Протестиращите да не говорят общи приказки

От: Администратор -
Вигенин: Протестиращите да не говорят общи приказки
A
A
A

София. Протестиращите най-накрая да излязат и да формулират ясни искания, а не да говорят "общи приказки". Към това призова министърът на външните работи Кристиан Вигенин за БНТ.

„Не виждам причина да очакваме бързи избори. Протестиращите няма да постигнат нищо, от това, което искат – бързи избори и оставки няма да постигнат", категоричен бе Кристиян Вигенин.

Той сподели, че очаква днес президентът да наложи вето върху промените в бюджета, но смята, че това ще задълбочи пропастта между правителството и президентството.

По думите му страната не може да става заложник на лични амбиции и его, и призова за диалог между институциите и протестиращите, но при условие, че последните се откажат от радикални искания като оставка.

"Трябва да се подадат сигнали - положителни сигнали, и към обществото, и положителни сигнали към правителството, към Парламента, които да бъдат върнати след това. Ако президентът не работи в тази посока, няма кой друг да го направи. Негова е отговорността да гарантира, че ще има поне минимум съгласие по най-важните въпроси и смятам, че в неговите задължения е да осигури поне минимален комфорт правителството да изпълнява своята политика. Ако на този бюджет му бъде наложено вето, влизаме в съвсем друг сценарий, който може да свърши наистина зле и за държавата, и за финансите. Запазвам известна надежда това вето да не бъде наложено, защото това вето би означавало вето върху политиката на сегашното правителство. Никой президент не би следвало да си позволява такава пряка намеса в дейността на изпълнителната власт", каза още външният министър.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички