Вторник,

Вигенин с тежки обвинения към ГЕРБ за преговорите за кабинет

От: Иван Ангелов, кадър Нова ТВ -
1128
Вигенин с тежки обвинения към ГЕРБ за преговорите за кабинет
A
A
A

Според Кристиан Вигенин от БСП социалистите са поразени след като са проследили вчерашните разговори на Мария Габриел с ДПС и "Има такъв народ". Малко след това червената партия реши и обяви, че прекъсва преговорите с ГЕРБ-СДС за подкрепа за правителство.

„Оказа се, че на нас се казват едни неща, на тях - други. Как може да работи едно управление, в което основната партия обещава на всички всичко, противоречащи си неща, ние да дадем гласовете си и след това правителството да прави каквото си иска. Абсурдно е. Такъв кабинет ще бъде вреден”, категоричен бе депутатът от БСП.

Като съвпадение депутатът от БСП определи пресконференцията на главния прокурор и последвалото оттегляне на левицата от преговорите с ГЕРБ за първия мандат. „Анализирайки поредицата от разговори, стигнахме до извода, че ние не сме в състояние да участваме в правителство или да подкрепим такова, при липсата на какъвто ѝ да е ангажимент по няколко ключови въпроса за нас”, обясни Кристиан Вигенин.

Той смята, че в България има разпад на институциите, а на практика от вчера няма прокуратура. „Нямаме европейски комисар от вчера, нямаме редовно правителство, имаме парламент, който вероятно върви към разпад. В тази ситуация с мандати на много институции, които са изтекли, нещо трябва да се случи, за да подредим държавата”, каза Вигенин.

Според него е започнала поредица от събития, извадили публично неща, за които от БСП говорили. „Неефективна прокуратура, че не се обръща внимание на определени дела, че няма нито един наказан от върховете на политиката. Дори в най-лошите си предвиждания не сме предполагали, че ще дойде време, когато зам.-главният прокурор ще обяви публично, че се страхува главният прокурор да не го убие”, уточни заместник-председателят на парламента.

„Не знам кой трябва да подаде оставка, но това, което е важно, е да минем към съществена промяна в съдебната система, особено по отношение на прокуратурата”, допълни той. Вигенин уточни, че от БСП искат оставката на Иван Гешев вече от три години.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com