Вигенин прехвърли горещия картоф с новия "Магнитски"

Той коментира и проведения в събота 50-и Конгрес на БСП

Вигенин прехвърли горещия картоф с новия "Магнитски" | StandartNews.com

Кристиан Вигенин от БСП заяви, че случаят с Владислав Горанов е по-различен от останалите в новия списък "Магнитски".

"Има усещането, че това е атака по руското присъствие в българската енергетика, а не конкретно срещу тези личности. В публикуваното съобщение има доста категорични твърдения, съвсем конкретно са написани някакви неща. ... Трябва да отчетем това, че тези имена попаднаха в списъка "Магнитски", но далеч не сме от тези, които ще прибързат, за да ги анатемосат. Не можем безкритично да се разграничим и да си захвърлим хората. ... Изглежда като налагане на американски интерес в някаква сфера, създавайки съмнения около хора, свързани с българската енергетика", коментира той за БНР.

"Главният прокурор да изиска данните за санкционираните по "Магнитски", защото, ако това е престъпление, което се санкционира от американската страна, в още по-голяма степен това трябва да важи тук. Тези ресурси, за които се говори, че са отклонявани, те са за сметка на българския народ. Ако САЩ са наши партньори и искат да се борят с корупцията, а това са тежки корупционни обвинения за огромни средства, нека да ни предоставят тези данни. Главният прокурор да ги поиска и ако не му ги дадат, да каже, че не са му ги дали, или като му ги дадат - да видим какво ще направи прокуратурата. Не мисля, че просто така трябва да остане това нещо. ... Искаме институциите да си свършат работата", каза още зам.-председателят на 48-ото НС.

Кристиан Вигенин коментира и проведения в събота 50-и Конгрес на БСП:

"Има начин да работим заедно, ако целта ни е да има силна БСП. Има различия, но колегите трябва да бъдат конструктивни. Аз не съм видял нещо конструктивно, единственото, което се чува, е искане на оставка на Нинова".

По въпросите за коалиции и правителство в 49-ото Народно събрание ще се произнесе партията, подчерта Вигенин:

"Вчера поехме ангажимент, че това ще стане с гласуване от всички членове на партията, като на референдум. Но това ще стане, след като имаме резултатите от изборите на 2 април".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай