Виетнам наема наши пилоти

Уговаряме директна линия София - Ханой

Виетнам наема наши пилоти | StandartNews.com

Ханой. Виетнам спешно иска да наеме наши пилоти. Това стана ясно при посещението на българската официална делегация в Ханой, водена от премиера Пламен Орешарски. "Страната има нужда от минимум 100 добри летци, а България може да им предложи перфектни кадри", коментира за "Стандарт" транспортният министър Данаил Папазов. Той обясни, че заплащането в този бранш в Азия било на ниво. Местните авиолинии искат още от нашата страна да им помогне за обучението в нашето Ръководство въздушно движение. Именно това ще са част от акцентите в предвидените за днес срещи на Папазов с ресорните му колеги. На тях ще стане въпрос и за директна линия София-Ханой, която ще улесни туризма между двете страни.

Виетнам проявява интерес да произвежда българска бира с наш малц, който се произвежда в завода в Карнобат, научи още "Стандарт". Местни бизнесмени се опитват от години да пренесат отглеждането на българската роза. Азиатската държава ще търси помощ от България и за въвеждане на електронно правителство.

С шопска салата и сливова ракия, както и с типични български ястия бе посрещната българската делегация в новооткрития ресторант "София" в Ханой. Българката Жени Желязкова и нейният съдружник виетнамец, който живее в София, са решили да си "създадат кът далеч от родината". Представителите на България бяха посрещнати и с песента "Ледено момиче" на Д2 и виетнамки с български носии. Премиерът дари собствениците на заведението с плакет на Мадарския конник. Съдружникът Анх Нгуен е завършил маркетинг у нас и е на 27 години. Той е един от многото виетнамци, учили у нас. "В този регион на света Виетнам е най-приятелската на България страна", заяви премиерът Орешарски по-късно в нашето посолство в Ханой. Там се бяха събрали около 100 виетнамци, учили и работили в България. Културният министър Петър Стянович ги дари с български филми и музика, а Орешарски ги поздрави с наздравица на виетнамски. Те пък му отвърнаха с изпълнението на няколко български песни, сред които "Имала майка едно ми чедо Никола".

Орешарска помага на кардиологична болница

Премиерът Пламен Орешарски ще посети императорския град със златни рибки в сряда във Ветнам. Така местните наричат град Хюе. Българската делегация ще разгледа императорската цитадела. В покрайнините на Хюе има осем императорски гробници. Строежът на всяка започвал още при раждането на предводителя и завършвал със смъртта му. Съпругата на премиера Елка Орешарска пък е със собствена програма в рамките на официалната визита. Дамата, която е известен кардиолог, е искала да посети кардиологична болница. След това ще се разходи из стария град и ще разгледа една от забележителностите му - пазара за коприна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай