Вежди удря първия звънец. ГЕРБ с два варианта за шеф на парламента

Ето кого ГЕРБ гласи за премиер

Вежди удря първия звънец. ГЕРБ с два варианта за шеф на парламента | StandartNews.com

Вежди Рашидов най-вероятно ще удари отново първия звънец на Народното събрание. Според предварителното разпределение на мандатите и местата в парламента именитият скулптор, който изкъсо и строго ръководеше 48-ото НС, ще е доайен и на 49-ото. Рашидов засега е най-възрастният нов депутат.

ВИЖ ОЩЕ: Ето ги новите депутати. Пълен списък

Първият удар на пленарния звънец обаче може да му отнеме доц. Силви Кирилов от ИТН, ако при окончателното разпределение на местата влезе от Хасково. Засега ИТН няма мандат в този район. Доц. Кирилов, който е малко по-възрастен от Вежди Рашидов, бе депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, което и откри като доайен.

ВИЖ ОЩЕ: Лена проговори, какво направи след вота

Два варианта за председател на НС имат ГЕРБ, които твърдо са решили да не отстъпват палмата на първенството, дори ПП-ДБ отново да се опитат да им попречат да оглавят парламента, научи "Стандарт".

ВИЖ ОЩЕ: Радев каза кога ще свика новото Народно събрание

Първият вариант отново е Росен Желязков, когото хората на Борисов издигнаха за първия стол в НС и в миналия парламент. Името на Желязков обаче много сериозно се споменава като кандидат за премиер, излъчен от ГЕРБ. Ако той стане консенсусната фигура, която ще кани останалите партии в експертен кабинет с широка подкрепа и представителство, ГЕРБ се кани пак да издигне Рашидов за председател на НС.

ВИЖ ОЩЕ: Три Борисови коалиции в новия парламент, кой печели от това

Скулпторът вече се доказа като парламентарист с опит, който може да обединява депутатите, да тушира конфликти и да налага безкомпромисно ред, когато се налага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай